COVID-19 Društvo Srbija Vesti

Promenom kalendara rada učenici ne ostaju bez raspusta

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je promena kalendara obrazovno-vaspitnog rada za osnovne i srednje škole za školsku 2019/2020. godinu rezultat stručne procene i zasniva se na zakonskim ovlašćenjima resornog ministra ( član 28. stav 5 ZOSOV).

U vreme vanrednog stanja i pandemije i u situaciji kada je odložen početak drugog polugodišta tekuće školske godine zbog naglog povećanja broja obolelih od sezonskog gripa, odluka o izmeni kalendara doneta je isključivo u interesu zaštite zdravlja nastavnika i učenika.

Raspust je namenjen učenicima, a ne i zaposlenima u školama. Izmenom kalendara učenici ne ostaju bez raspusta, već je smanjen broj dana raspusta kako bi se stvorio dodatni prostor da učenici i nastavnici, uz što manje dodatnih napora, završe nastavnu godinu kada situacija bude normalizovana.

U vreme vanrednog stanja, kada se i nastava i učenje realizuju na drugačiji način, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja redovno pruža podršku nastavnicima i učenicima kada je reč o racionalnom korišćenju radne energije i vremena i ukazuje na to da je važno da se obezbedi kontinuitet komunikacije škola i porodica.

 

Kraj