Mozda je bolje da ostanemo

Strategija o ekonomskim migracijama u RS do 2027.

Jedan od najznačajnijih dokumenata koji se bave problematikom iseljavanja jeste „Strategija o ekonomskim migracijama za period 2021 – 2027. godine“, kojom se po prvi put u Republici Srbiji uređuje oblast ekonomskih migracija, usvojena je krajem februara 2020. godine.

Opšti cilj Strategije je stvaranje privrednog i društvenog ambijenta za usporavanje odlaska radno sposobnog stanovništva, jačanje veza sa dijasporom, podsticanje povratnih i cirkularnih migracija, kao i privlačenje stranaca različitih obrazovnih profila. Ovako definisan opšti cilj, zahteva sistemski pristup u proučavanju i praćenju navedenih fenomena, a u svrhu kreiranja najefikasnijeg odgovora na postojeće trendove ekonomskih migracija, uz promovisanje regulisanih, sigurnih i bezbednih migracija.

Saglasno viziji, a u skladu sa navedenim principima strategije i opštim ciljem, utvrđeni su posebni, strateški razvojni ciljevi, identifikovani analizom fenomena:

1. POSEBAN CILj 1: Izgradnja i jačanje institucionalnih kapaciteta za praćenje i unapređenje kvaliteta podataka o ekonomskim migracijama.
2. POSEBAN CILj 2: Unapređenje uslova života i rada u privrednom i društvenom sektoru.
3. POSEBAN CILj 3: Usklađivanje sistema obrazovanja sa potrebama privrede, sa akcentom na praćenje inovacija koje nosi sa sobom četvrta industrijska revolucija, posebno u sferi razvijanja novih zanimanja i stručnih profila i stvaranje uslova za privlačenje stranih studenata.
4. POSEBAN CILj 4: Unapređenje saradnje dijaspore i matice i podsticanje transnacionalnog preduzetništva.
5. POSEBAN CILj 5: Stvaranje uslova za praćenje, podsticanje i podršku cirkularnim i povratnim migracijama.
6. POSEBAN CILj 6: Stvaranje uslova za efikasnije upravljanje unutrašnjim migracionim tokovima.

Strategija je dostupna na stranici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na linku: KLIKNI OVDE

Članci su nastali realizacijom projekta „Možda je bolje da ostanemo“ koji implementira Info Centar Juga a delom sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.