Bojnik Crna Trava Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Leskovac Medveđa Vesti Vlasotince

U Leskovcu zasedao Okružni štab za vanredne situacije, doneta odluka da se pojača inspekcijski nadzor

U cilju pojačanja inspekcijskog nadzora, a radi sprečavanja širenja epidemije virusa kovid 19 u Leskovcu je zasedao Okružni štab za vanredne situacije. Na ovoj sednici doneta je odluka da se pojača inspekcijski nadzor rada ugostiteljskih objekata (rad u zatvorenom prostoru), a uz koordinaciju zajedničkih inspekcijskih nadzora, sanitarne inspecije, MUP-a i inspekcije lokalne samouprave, a u skladu sa dopisom Vlade Republike Srbije i Zaključkom kriznog štaba.

Odlučeno je da članovi stučno operativnog tima vrše inspekcijski nadzor u ekipama koje će činiti 1 sanitarni inspektor i 1 komunalni inspektor lokalne samouprave.

Rukovodilac ekipe je sanitarni inspektor. Rukovodilac ekipe je dužan da dostavi izveštaj o utvrđenim nepravilnostima i preduzetim merama za prethodni dan, komandantu Štaba za vanredne situacije Jablaničkog okruga i načelniku Odeljenja za vanredne situacije u Leskovcu. Takođe naloženo je stručno operativnom timu za izvršavanje specifičnih zadataka iz oblasti zaštite i spasavanja – vršenje vanrednog zajedničkog terenskog inspekcijskog nadzora ugostiteljskih objekata na teritoriji Jablaničkog okruga da za vreme vikenda vrši pojačan nadzor na teritoriji Grada Leskovca i opštine Vlasotince, kao najbrojnijim lokalnim samoupravama koje imaju najveći broj ugostiteljskih objekata u Jablaničkom okrugu.

Na ovoj sednici  zadužuju se Jablanički upravni okrug – Sanitarna inspekcija, Grad Leskovac Odeljenje za inspekcijske poslove i Odeljenja za inspekcijske poslove opština Vlasotince, Lebane, Bojnik, Medveđa i Crna Trava da u okviru svojih nadležnosti preduzmu sve potrebne mere u cilju realizacije ovog zaključka. Radno vreme ugostiteljskih objekata ograničava se tako da objekti koji nemaju baštu i noćni klubovi neće raditi od 21 do 6 časova narednog dana, dok objekti koji imaju baštu neće pružati ugostiteljske usluge u zatvorenom delu objekta od 21 sat, a u otvorenom delu objekta (bašti) od 1 do 6 časova narednog dana.

Radno vreme prodavnica, trgovinskih centara i drugih maloprodajnih trgovinskih objekata ograničava se tako da ti objekti neće raditi od 23 do 6 časova narednog dana.

Takođe, treba poštovati i Naredbu o zabrani okupljanja u Republici Srbiji na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru koju je doneo ministar zdravlja Zlatibor Lončar kada se istovremeno okuplja više od 30 lica, s tim što rastojanje između prisutnih lica mora biti najmanje 1,5 metar, odnosno na svaka 4 metra kvadratna može biti prisutno jedno lice“. Nepoštovanje mera može prouzrokovati ubrzano širenje zarazne bolesti COVID 19 i neposrednu opasnost za zdravlje ljudi.