Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Ambasador Irana danas boravio u Leskovcu

Danas je u Leskovcu boravio njegova ekselencija ambasador Islamske Republike Iran Rašid Hasanpur koji je tom prilikom posetio gradonačelnika Leskovca dr sci. med. Gorana Cvetanovića, a nakon toga održan je sastanak sa predstavnicima Saveta za razvoj grada Leskovca sa kojima je razgovarao o potencijalnoj saradnji.

Kako je kazao Cvetanović rezultat ovog skupa je dogovor da naši privrednici pošalju svoje sivije ambasadi Irana kako bi se ostvario kontakt sa privrednicima ove države. Gradonačelnik Goran Cvetanović je izneo i predlog da se Leskovac pobratimi sa sličnim gradom u Iranu, kako bi se uzajamni odnosi što pre i delotvornije unapredili.

„Danas, mi činimo sve kako bi Leskovac povratio epitet privrednog, kulturnog, obrazovnog i administrativnog centra i izuzetno smo fokusirani na razvoj svih segmenata društva. S obzirom na to da je jak privredni sektor uslov za stabilno i razvijeno društvo otvoreni smo i za globalne i za lokalne preduzetničke inicijative. U našem gradu i uslovima koje pružamo uspešno posluju kompanije iz Velike Britanije, Nemačke, Kine, Koreje, Turske, Grčke, Italije, Austrije. Ponosni smo na to što je većina leskovačkih kompanija u poslednjih nekoliko godina proširila proizvodne i prodajne kapacitete, što ste mogli da čujete i pre konferencije na sastanku sa članovima Saveta za razvoj grada. Ovaj sastanak smo organizovali kako bismo ambasadora upoznali sa karakteristikama našeg grada jer postoji mogućnost da se Leskovac bratimi sa iranskim gradom sa sličnim odlikama,“ – dodao je gradonačenik Cvetanović zahvalivši se ambasadoru na poseti ali i predstavnicima tri privredne delatnosti koji su prisustvovali današnjem sastanku: Bane komerc – tekstilna industrija, drvna industrija – kompanija Ranđelović, kao i Vule komerc, vlasnik hladnjače za skladištenje poljoprivrednih proizvoda.

„Kapacitet koji vaš grad poseduje i dobri ljudi koji ga vode su razlog iz kojeg naše posete mogu biti još češće. Stekao sam utisak da je grad Leskovac grad najboljih, tako da se nadam da ćemo moći da iskoristimo potencijale. Za sada smo se dogovorili da potpišemo dokument o bratimljenju Leskovca sa jednim iranskim gradom kako bi sarađivali i međusobno se dogovarali. Mi neprekidno putujemo Srbijom, jer je naš prioritet lokalna saradnja. Naši odnosi bi trebalo da se razvijaju na svim poljima, u svim sektorima. U tom pravcu različiti sektori mogu imati veliku ulogu i ne postoji ograničenje u tom pogledu, niti sa srpske niti sa iranske strane. Zahvaljujem gospodinu gradonačelniku, moje posete su uvek radne i uvek radimo na postizanju dogovora i preuzimanju obaveza, tako da sve ono o čemu smo danas govorili ćemo nastojati da realizujemo.“

Ambasador Hasanpur je iskoristio svoj dolazak da obiđe i upozna se sa turističkom aktrakcijom ovog kraja – Caričinim gradom.

Grad Leskovac