Društvo Jablanički okrug Lebane Srbija Vesti

Brnabić: Tek slede velika ulaganja u Lebane, pomoći ćemo i investitoru koji je kupio hotel

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će Vlada nastaviti da ulaže u razvoj Jablaničkog okruga i da će, zahvaljujući brojnim investicijama države u opštinu Lebane i jug Srbije, ali i jasnim planovima za budućnost, mladi ostati u tom delu zemlje.

Predsednica Vlade obilazi radove u hotelu Caričin Grad

Brnabić je, prilikom obilaska radova na rekonstrukciji hotela „Caričin grad” u Lebanu, istakla da taj projekat i izgradnja vizitorskog centra u istoimenom arheološkom nalazištu pokazuju koliko država ulaže u taj kraj. Ona je ocenila da je to zamajac bržeg razvoja Lebana i ovog okruga, najavivši da će vizitorski centar u Caričinom gradu biti otvoren u martu 2024. godine.

Predsednica Vlade je precizirala da se u vizitorski centar ulaže 194 miliona dinara, da će se za trg i centar u Lebanu izdvojiti dva miliona evra, a da se za mali hotel u okviru vizitorskog centra opredeljuje dodatnih 84 miliona dinara.

Prema njenim rečima, ovo će promeniti ne samo lice Lebana, već i čitavog okruga, koji će, takođe, moći da se predstavi svima tokom manifestacije EKSPO 2027. Ona je ukazala na to da Vlada radi na realizaciji razvojnih projekata, napomenuvši da Ministarstvo omladine i turizma za 2024. godinu ima izvanrednu inicijativu i odličan projekat dodatnog ulaganja u seoski i ruralni turizam.

Prema njenim rečima, ovdašnja gazdinstva će moći da se prijave i dobiju direktnu finansijsku podršku od Vlade Srbije da urede, kategorizuju i promovišu svoj smeštaj. Kada sve bude završeno u Caričinom gradu, više neće biti dovoljni postojeći kapaciteti da prime sve koji će dolaziti da uživaju u lepotama ovog kraja, ocenila je presednica Vlade. Ona je rekla da je za ostanak ljudi u jednoj sredini kultura izuzetno važna, kao i obrazovanje.

Zato smo u mandatu prethodne vlade pokrenuli projekat Nacionalna prestonica kulture gde na svake dve godine biramo grad ili opštinu koji će sledeći poneti tu titulu, predočila je Brnabić.

Predsednica Vlade je rekla da je i arheološko nalazište Caričin grad od neprocenljivog značaja, podsetivši na to da su arheološka istraživanja na tom lokalitetu počela 1912. godine.

Ana Brnabić obišla radove radove na izgradnji Centra za posetioce na CG

Premijerka je istakla i da je Vlada Srbije izuzetno posvećena projektu izgradnje puta preko Radan planine, kojim se povezuju Jablanički i Toplički okrug, kao i da očekuje da će u narednih nekoliko meseci taj put biti završen.

Prema njenim rečima, izgradnja tog puta kasni jer je reč o parku prirode i mora posebno da se vodi računa o zaštićenom području.

Brnabić je, govoreći o Leskovcu, izarazila zadovoljstvo zbog toga što su u muzeju u tom gradu zaposleni dodatni radnici, dva vodiča i jedna osoba za održavanje.

Ona je ukazala na to da se u Leskovcu planira izgradnja velikog distributivnog centra za prikupljanje poljoprivrednih proizvoda i da će se, zahvaljujući tome, lakše privući investitori u prerađivačke kapacitete, jer ćemo prikupljanje raditi sami.

Već razgovaram sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković i Danilom Cicmilom iz kabineta i tima predsednika Republike zaduženog za investicije kako možemo da dovedemo još jednog velikog investitora koji se bavi samo prehrambenom industrijom, objasnila je Brnabić.

Premijerka je istakla da je u planu i veliki broj projekata u Bojniku u okviru čitavog programa integralnog razvoja, najavivši da će uskoro posetiti tu opštinu, kao i Medveđu, gde se radi na kulturnom centru i rimskom kupatilu, kao i na rekonstrukciji i dodatnom uređenju Sijarinske Banje.

Caričin grad (Justiniana Prima) predstavlja jedan od najbolje sačuvanih ranovizantijskih gradova, klasifikovan kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja za Srbiju.

Republika Srbija započela je proces upisa Caričinog grada na Uneskovu Listu svetske baštine 2010. godine, stavljanjem na preliminarnu listu.

Današnju posetu predsednice Vlade Republike Srbije, Ane Brnabić, opštini Lebane i Caričinom Gradu možete pogledati u video prilogu: