COVID-19 Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Vesti

Cvetanović: Period pred nama okarakterisan kao najkritičniji jer se očekuje najveći rast zaraženih

Gradonačelnik Leskovca i komandant štaba dr Goran Cvetanović održao je danas konferenciju za novinare, po završetku sednice Štaba za vanredne situacije, na kojoj su prisustvovali Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice Leskovac i direktorka Zavoda za javno zdravlje dr Aleksandra Nikolić.

Gradonačelnik je kazao da je broj zvanično obolelih od korona virusa u Jablaničkom ukupno 9, da je uzeto 24 uzorka čiji se rezultati čekaju i da se 314 ljudi sa teritorije Jablaničkog okruga i 302 iz Leskovca nalazi u samoizolaciji i pod nadzorom lekara zbog toga što su bili u neposrednom kontaktu sa obolelima. U obaveznoj samoizolaciji zbog povratka iz inostranstva u trajanju od 28 dana trenutno je njih 770 za Jablanički okrug (od toga 729 iz Leskovca) u obavezi da ne napušta svoj dom.

Cvetanović je kazao da je period pred nama okarakterisan kao najkritičniji jer se očekuje najveći rast zaraženih i stoga apelovao na sve bez izuzetka da se pridržavaju naloženih mera.

„Svi zajedno treba da budemo solidarni, mudri, hrabri i istrajni jer, jedini način da pobedimo u ovoj borbi koja se vodi širom sveta jeste da se pridržavamo saveta i mera nadležnih organa. Sada je najvažnija samokontrola, nije vreme za druženja, jer pravo na život je osnovno pravo. Svi moramo doprineti da bude što manje obolelih i teških posledica“ – kazao je Cvetanović.

Grudno odeljenje leskovačke bolnice prenamenjeno je od danas za potrebe onih kod kojih se sumnja na prisustvo virusa covid-19 a ukoliko se za tim ukaže potreba, i ostali paviljoni biće prenamenjeni za potrebe ovih pacijenata.

„Malaksalost, povišena temperatura i suvi kašalj bez iskašljavanja prvi su indikatori zbog kojih se treba javiti lekaru, ambulanta za prijem i pregled febrilnih pacijenata radi 24 časa dnevno i pre dolaska u istu neophodno da izabrani lekar pacijentu izda uput. Pacijenta na kapiji leskovačke bolnice dočekuje medicinsko osoblje, i osobe za koje se sumnja da su inficirani, upućuju se desno u ambulantu koja je oformljena specijalno za pacijente sa povišenom temperaturom i suvim kašljem, dok se ostali pacijenti upućuju na Službu urgentne medicine. Kada pacijent dođe u ambulantu za febrilna stanja, pregledaće ga dežurni lekar i ukoliko je potrebno uputiti na prepiranje pluća u Dom zdravlja, davanje krvi na analizu ili skener pluća. Na osnovu svih tih faktora lekar procenjuje da li je potrebno uključiti infektologa i pulmologa koji će odlučiti da li je potrebno primiti pacijenta na Službu za infektivne bolesti ili uputiti u Niš na Klinički centar“ – objasnio je Dimitrijević.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje dr Aleksandra Nikolić je rekla da se svi kontakti sa zvanično obolelima tretiraju kao potencijalno zaraženi i zbog toga se toliko insistira na socijalnom distanciranju. Pored potvrđenih devet slučajeva, za ostala lica čiji uzorci su poslati institutu Torlak se očekuju rezultati analize. Ujedno je rečeno da ove osobe nisu bile u kontaktu sa devetoro registrovanih obolelih.

Nikolićeva je danas kazala novinarima da se u Jablaničkom okrugu testiraju pacijenti sa težim kliničkim slikama.

 

Info centar juga