Bojnik Crna Trava Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Leskovac Medveđa Vesti Vlasotince

Danas počela vakcinacija protiv sezonskog gripa

ZZJZ Leskovac za teritoriju Jablaničkog okruga dobio je 6170 doza vakcine protiv sezonskog gripa i izvršio distribuciju svim DZ na teritoriji okruga, saopšteno je iz ove zdravstevne ustanove.

Vakcinacija protiv gripa za sezonu 2018/2019 počela je danas u svim domovima zdravlja na teritoriji okruga. Osobe koje žele da se vakcinišu potrebno je da se jave svom izabranom lekaru.

Vakcina protiv gripa za ovu sezonu je Vaxigrip trovalentna mrtva, proizvođača Sanofi Pastera, jednodozna u šricu, split vakcina sa pratećim sertifikatom od Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije. Vaxigrip trovalentna vakcina sadrži viruse gripa tipa AH1N1, AH3N2 i virus gripa tipa B (B/Maryland sličan soju B/Colorado) u skladu sa preporukama SZO za severnu hemisferu i odluci EU za sezonu 2018/2019.

Sprovođenje vakcinacije protiv gripa preporučuje se osobama iz rizičnih grupa sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, kao i metaboličkim poremećajima uključujući pre svega šećernu bolest, poremećajima rada bubrega, osobama sa oslabljenim imunitetom, osobama koje su smeštene i zaposlene u gerontološkim centrima, ustanovama socijalne zaštite, u zdravstvenim ustanovama, kao i kod lica zaposlenih u javnim službama koje su u riziku i osoba starijih od 65 godina.

Vakcinacija protiv gripa se sprovodi u cilju smanjenja obolevanja i umiranja, kao i smanjenja prenošenja virusa gripa u porodici, kolektivu i populaciji, zaključuje se u saopštenju ZZJZ Leskovac.