Društvo Srbija Vesti

Đukić Dejanović: Suzbijanje nasilja u školama prioritet Ministarstva prosvete

Ministarka prosvete u Vladi Republike Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je da će prioritet u radu ovog ministarstva biti suzbijanje svih oblika nasilja, posebno vršnjačkog u školama.

Đukić Dejanović je u intervjuu za dnevnilist „Politika“ navela da je pri Kabinetu predsednice Vlade formiran tim koji na tome predano radi, a da će deo za koji je zaduženo Ministarstvo prosvete biti vezan za savetodavni rad. Ona je ukazala na to da već tokom leta svi roditelji, učenici i nastavnici koji imaju potrebu za stručnim savetovališnim radom u školi mogu naći stručne timove koji će im pomoći. Prema njenim rečima, 1. septembar će u obrazovnim ustanovama biti prožet osećanjem sete, tuge i dostojanstva za one koje smo izgubili u masovnim ubistvima, ali i obaveze da se u ime njih radi na tome da školstvo bude bolje.

Ministarka je prenela da status prosvetnih radnika i komunikaciju sa njima smatra veoma važnim, i naglasila da se njima mora obezbediti veći autoritet, kao i bolji materijalni položaj. U tom kontekstu, ona je navela da su za sada procene Vlade da može biti 5,5 odsto povećanja plata za zaposlene u obrazovanju već u septembru, a januarska plata će im biti uvećana za 10 odsto. Takođe, kako je istakla, uzeće se u obzir i glas sindikata i njihova očekivanja, ali i realna procena finansijskih mogućnosti.

Kada je reč o besplatnim udžbenicima koje sada dobijaju đaci u Beogradu i mogućnostima da tako bude i u celoj zemlji, Đukić Dejanović je podvukla da Ministarstvo radi na tome da se za decu koja imaju posebne socijalne potrebe iz budžeta izdvoji novac za besplatne udžbenike.

Naša sugestija će biti data lokalnim samoupravama da slede primer Beograda gde god je to moguće, zaključila je ona.