Društvo Srbija Vesti

Dodatna podrška radu Stalne radne grupe za bezbednost novinara

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Mihailo Jovanović sastao se sa predstavnicima Stalne radne grupe za bezbednost novinara, koji su predstavili svoje aktivnosti i aktuelne probleme. Sastanku su prisustvovali predstavnici Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Udruženja novinara Srbije (UNS), Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Asocijacije onlajn medija (AOM), Asocijacije medija, Ministarstva unutrašnjih poslova i Misije OEBS-a u Srbiji.

Predstavnici Stalne radne grupe za bezbednost novinara, koja je počela sa radom 2017. godine, predstavili su svoje aktivnosti i aktuelne probleme koji se tiču pretnji, napada i zastrašivanja novinara, naročito putem društvenih mreža, mentalnog zdravlja i stresa koji novinari doživljavaju.

Predstavljeni su i statistički podaci o postupanju Vrhovnog javnog tužilaštva u slučajevima napada na novinare, a koji se nalaze i na portalu bezbedninovinari.rs.

Na sastanku je dogovoreno da se u narednom periodu intenzivira saradnja i komunikacija Ministarstva i Stalne radne grupe za bezbednost novinara, kao i da će predstavnici Stalne radne grupe pripremiti predlog konkretnih aktivnosti i inicijativa prema resornom ministarstvu u naredne dve nedelje.

Jovanović je, iskazavši zahvalnost prisutnima na tome što su se odazvali njegovom pozivu, izrazio nameru Ministarstva da dodatno podrži rad Stalne radne grupe za bezbednost novinara, posebno imajući u vidu uspešne aktivnosti na sprovođenju Medijske strategije i prošlogodišnjeg donošenja dva krovna medijska zakona – Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima.

Ministar je ovom prilikom posebno zahvalio Misiji OEBS-a u Srbiji na odličnoj saradnji i doprinosu u unapređenju sektora informisanja i medija u Srbiji.