COVID-19 Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Srbija Vesti

Dom zdravlja u Lebanu uputio apel svim građanima

Dom zdravlja u Lebanu uputio je apel građanima koji dolaze iz inostranstva, da dve nedelje od trenutka ulaska u zemlju, svoje vreme provedu kod kuće i da kontakt sa ukućanima i ostalim građanima svedu na minimum, da u slučaju prekopotrebnog kontakta sa drugim osobama stave masku i drže odstojanje od najmanje jednog metra.

Obzirom da živimo u sredini iz koje je dosta ljudi na privremenom radu u inostranstvu, a pritom većina upravo dolazi iz država u kojima su registrovana žarišta COVID-19 (Korona virusa), apelujem da poštuju mere i pravila koja su naložena od strane Ministarstva zdravlja i Vlade Republike Srbije, u cilju sprečavanja pojave širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19, a prema preporukama naših epidemiologa i u skladu sa preporukama Svetske Zdravstvene Organizacije (SZO).
Takođe, apelujem na naše sugrađane koji žive i rade na našoj teritoriji, da budu savesni, da ne šire bespotrebnu paniku i ne doprinose haosu koji bi mogao uslediti ukoliko razmere epidemije budu jače od očekivanih ili predviđenih. Sa ovom pošasti se moramo izboriti ozbiljnim pristupom, tako da su nam trenutno najveći neprijatelji senzacionizam, lažne vesti, pretpostavke i nagađanja, a nikako ne bismo želeli da u ovakvim situacijam oduzimamo dragoceno vreme našim zdravstvenim radnicima, jer su oni jedini pozvani, stručni i odgovorni da se o ovoj temi izjašnjavaju, procenjuju situaciju i planiraju dalje korake u suzbijanju eventualne epidemije. Verujem u ozbiljnost svih nas u poštovanju pravila i molim sve vas za strpljenje, poverenje, razumno i odgovorno ponašanje.

Poštujmo instrukcije Svetske zdravstvene organizacije, kao i preporuke naših epidemiologa, koji su se decenijama edukovali za ovakve epidemiološke situacije, a pojedini od njih su imali i lično iskustvo u postupanju u sličnim situacijama, pa Vlada Srbije poziva građane da isključivo prate savete struke.

Mole se građani da u u narednim danima ne dolaze u Dom zravlja bez preke potrebe, odnosno ukoliko njihovo zdravstveno stanje ne zahteva hitan pregled ili intervenciju. Građani koji imaju simptome: Povišna temperatura, suvi kašalj i probleme sa disanjem mogu se javiti dežurnoj službi Doma zdravlja Lebane.

Kontakt telefoni:
Služba hitne pomoći 016/843-194, 016/843-124, centrala 016/843-030,
Zavod za javno zdravlje Leskovac 016/245-219 i dežurnih epidemiologa 064/8648825, 064/8648815 i 064/8392405;

Za razgovor sa građanima na temu COVID-19, Ministarstvo zdravlja obaveštava javnost da su dostupni brojevi telefona na linku
https://www.zdravlje.gov.rs/vest/346249/obavestenje.php prema mestu prebivališta u vremenu od 8 do 22 sata, za sve one koji imaju određene simptome respiratornih infekcija, a koji su u prethodnom periodu boravili u području zahvaćenim COVID-19.

Za bliže informacije možete kontaktirati 064 8945 235 (broj koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja), zatim Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović–Batut“ (ul.Dr Subotića br.5, 11000 Beograd; Tel: 011 2684 566).

 

Info centar juga