Jug Srbije Pčinjski okrug Vesti Vladičin Han

EU podržava rekonstrukciju Centra za kulturu u Vladičinom Hanu

Uz podršku Evropske unije u Vladičinom Hanu je u toku rekonstrukcija objekta Centra za kulturne delatnosti, turizam i bibliotekarstvo, kako bi se unapredili uslovi za organizovanje kulturnih događaja i manifestacija kao i za sprovođenje brojnih aktivnosti ove ustanove.

Radovi na rekonstrukciji predviđaju kompletnu zamenu krovne konstrukcije, fasade i stolarije kako bi se povećala energetska efikasnost a samim tim i uštede u troškovima održavanja objekta.

Ukupna vrednost projekta, koji takođe podrazumeva i manje radove na rekonstrukciji sistema grejanja i elektroinstalacija, je 167.000 evra od čega, Evropska unija preko programa EU PRO učestvuje sa blizu 144.000 evra, a preostali iznos finansira opština Vladičin Han.

Nakon rekonstrukcije, stvoriće se uslovi za realizaciju plana, da se biblioteka, koja se sada nalazi u neadekvatnom prostoru, premesti u renovirani objekat koji će pružiti značajno bolje uslove rada za zaposlene i članove i članice biblioteke. Dodatno stvoriće se uslovi da se u okviru biblioteke, a u skladu sa propisima koji regulišu rad biblioteka, otvori čitaonica.

Kroz aktivnosti usmerene na primenu principa dobrog upravljanja, koje su sastavni deo realizacije ovog projekta, urediće se način korišćenja prostorija kao i raspodela ušteđenih sredstava usled energetske efikasnosti. Ove aktivnosti se sprovode u partnerstvu sa programom Swiss PRO koji podržava Vlada Švajcarske.

Izvođač radova je preduzeće „Crna Trava AD“ iz Leskovca, koje je izabrano u postupku javne nabavke koji je sprovela opština Vladičin Han, dok rok za završetak rekonstrukcije iznosi 120 kalendarskih dana.

 

(Kraj)