Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Vesti

EU PRO predstavlja četiri javna poziva za unapređenje infrastrukture u Leskovcu

Razvojni program EU PRO održaće 17. maja u 11 časova u Leskovcu, u Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija  informativnu sesiju o četiri javna poziva za unapređenje infrastrukture u 99 lokalnih samouprava u regionima Šumadije i zapadne Srbije i južne i istočne Srbije za koje je Evropska unija izdvojila ukupno deset miliona evra. Sesija se održava za učesnice i učesnike iz gradova i opština: Bojnik, Crna Trava, Lebane, Leskovac, Medveđa, Vlasotince, Bosilegrad, Bujanovac, Preševo, Surdulica, Trgovište, Vladičin Han i Vranje.
Cilj informativne sesije je da se predstavnici i predstavnice lokalnih samouprava iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga upoznaju sa načinom prijavljivanja i kriterijumima za izbor projekata.
Pravo učešća na pozivima ima 99 gradova i opština uključenih u realizaciju programa EU PRO koji će imati priliku da osmisle i realizuju projekte koji se odnose na unapređenje javne i poslovne infrastrukture, kao i izradu planske i tehničke dokumentacije. Kroz poziv za unapređenje javne infrastrukture, koji je otvoren do 29. juna 2018. godine, Evropska unija će sa preko 5,2 miliona evra podržati izgradnju i rekonstrukciju javnih objekata, obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, kako bi se unapredio kvalitet života stanovništva.
Poziv za unapređenje poslovne infrastrukture, vredan 3,7 miliona evra,  biće otvoren u periodu od 24 meseca, a prvi presek za podnošenje predloga projekata je 11. jun 2018. godine. Lokalne samouprave na ovaj poziv mogu da konkurišu projektima koji se odnose na opremanje industrijskih zona, tehnoloških parkova, ili turističkih destinacija sa ciljem da se privuku nove investicije što će dugoročno doprineti ekonomskom rastu i otvaranju radnih mesta.
Za poziv za finansiranje izrade tehničke dokumentacije za projekte poslovne infrastrukture, u visini od 300.000 evra, kojima se stvaraju uslovi za infrastrukturno opremanje lokacija, prvi presek za podnošenje predloga projekata je 11. jun 2018. godine, a sam poziv će biti otvoren godinu dana. Putem javnog poziva za izradu planske dokumentacije, vrednosti 750.000 evra, koji je otvoren do 11. juna 2018. godine, biće podržani projekti izrade planova detaljne regulacije koji obuhvataju područja koja imaju potencijal da generišu ekonomsku aktivnost.
Više informacija o samim pozivima kao i dokumentacija za prijavljivanje dostupne su na EU PRO_javni pozivi, a EU PRO će nakon Leskovca, održati info sesiju u Nišu  18. maja 2018. godine.