Društvo Jug Srbije Lebane Srbija Vesti

Formiran Stručni tim za upis „Arheološkog nalazišta Caričin grad – Iustiniana Prima“ na Uneskovu Listu svetske baštine

U Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture u januaru 2024. godine formiran je Stručni tim za izradu nominacionog dosijea za upis „Arheološkog nalazišta Caričin grad – Iustiniana Prima“ na Uneskovu Listu svetske baštine.

Lokalitet Caričin Grad

Grad je podigao vizantijski car Justinijan I (527-565) u blizini mesta rođenja. To je bilo novo administrativno i arhiepiskopsko sedište provincije Ilirik, s namerom da se iz ovog centra ojača vlast Vizantije i omogući širenje hrišćanstva. Život u gradu je prestao u vreme cara Iraklija (610-641) pod najezdom slovenskih plemena.

Caričin grad se nalazi na preliminarnoj listi Uneska od 2010. godine, prijavljen je pod kriterijumima ii i iii. Prepoznato je da ovo nalazište predstavlja važnu razmenu ljudskih vrednosti, tokom vremenskog perioda ili unutar kulturnog područja sveta, razvoj arhitekture ili tehnologije, monumentalne umetnosti, urbanizma ili pejzažnog dizajna; kao i jedinstveno ili izuzetno svedočanstvo o kulturnoj tradiciji ili civilizaciji koja živi ili je nestala.

Stručni tim čine arheolozi, arhitekte, istoričari umetnosti i konzervatori-restauratori čiji zadatak je da izrade dokument u skladu sa Konvencijom o zaštiti kulturnog i prirodnog nasleđa (1972) i smernicama navedenim u Operativnom vodiču, saopštavaju iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.