Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Grad Leskovac nastavlja realizaciju projekta sa bugarskim gradom Elin Pelin

Nakon dvodnevne posete bugarskom gradu Elin Pelin povodom realizacije projekta Magija sinergije koji zajednički sa pomenutim gradom i lokalnom samoupravom grada Leskovca, sprovode Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga i Turistička organizacija Leskovac, u prostorijama centra organizovana je konferencija za novinare. Ideja o saradnji sa gradom Elin Pelin datira iz 2018. godine kada su se ova dva bratimila. Tada su identifikovani potencijali za razvoj i unapređenje leskovačkih festivalskih manifestacija – nadaleko poznata Roštiljijada, ali i Dani mućkalice čiji uzlet i popularnost tek predstoje. Naši susedi se s druge strane uzdaju u tradicionalni festival folklora, Dani Šopova. Ovaj projekat vredi 196.000 evra i finansira se preko Interreg – IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija.

„Plan je da kroz ovaj projekat povežemo ove manifestacije i kreiramo prekogranični model kako bismo unapredili vrednosti naših kultura i običaja, spojili kulturne i obrazovne institucije, naše drage građane i omladinu. Elin Pelin je mala ali razvijena i lepa opština u kojoj se trenutno gradi veliki sportski komleks sa brojnim sadržajima.

Smatram da je prošlonedeljni susret, koji je protekao u prijateljskoj i radnoj atmosferi, bio izuzetno produktivan. Ja ću vam svima preneti pozdrave uvaženog gospodina Ivajla Simeonova, gradonačelnika, odnosno kmeta, opštine Elin Pelin, koji je prošle godine proglašen gradonačelnikom u Bugarskoj. Tokom našeg boravka sam se susreo i sa srpskim ambasadorom u Sofiji Željkom Jovićem koji daje sve od sebe da naš grad maksimalno iskoristi svoje potencijale. Plodovi naše saradnje će biti vidljivi vrlo brzo, 20 turističkih štandova je već stiglo u naš grad, a na našu veliku radost krajem aprila stiže čuveni Leskovački voz Roštiljko, ali u novom ruhu napravljen po najmodenijim evropskim standardima“- kazao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

Direktorka Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga Dragana Belenzada je detaljno opisala tok projekta i sve sprovedene aktivnosti i zahvalila se gradonačelniku Leskovca na nesebičnoj podršci bez koje do realizacije projekta ne bi došlo:

„Ciljevi projekta su stvaranje zajedničkog delovanja turističkih aktera na polju povezivanja festivala, izrade zajedničkih politika razvoja turizma i novih turističkih proizvoda u pograničnom području grada Leskovca i opštine Elin Pelin. Ugovor o realizaciji projekta je potpisan 12.03.2020.g., sve aktivnosti na projektu su u prethodnih godinu dana realizovane uz poštovanje COVID 19 zaštitnih mera vlade Republike Srbije ali i Republike Bugarske. U prethodnom periodu je završen dokument Dijagnoza vrednostih lanaca u turizmu. Ovaj dokument predstavlja osnovu za dalji rad i planiranje razvoja turizma. Svrha dijagnoze lanca vrednosti u turizmu je da identifikuje i analizira sve aspekte lanca vrednosti u sektorskom turizmu i pruži preporuke za razvoj turizma u Leskovcu i Elin Pelinu. Ovaj dokument, rezulati istraživanja su predstavljeni turističkim akterima i u Leskovcu i u Elin Pelinu na radionicama fokus grupe. Od učesnika radionica smo dobili značajne predloge i sugestije koje oslikavaju stanje turizma na teritoriji grada Leskovca i opštine Elin Pelina. Takođe, učesnici, tur operateri, hotelijeri, vlasnici restorana su izrazili veliko zadovoljstvo da se ovo vreme kada je sektor turizma zaista u velikom problemu, koristi za pripremu i planiranje novih aktivnosti.“

 

 

 

 

Direktor Turističke organizacije Leskovac Nebojša Kocić je istakao da će čuveni leskovački voz Roštiljko biti korišćen ne samo za vreme Roštiljijade nego i tokom trajanja drugih turističkih i kulturnih manifestacija, ali i čitavog leta. Govoreći o Danima mućkalice, manifestaciji koja je počela da se održava pre dve godine, Kocić je kazao da je osnovni cilj da se privuče što veći broj posetilaca i učesnika kako bi se u svet poslala jedna prelepa slika poznatog leskovačkog specijateta.

 

infocentarjug.rs