Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Grad Leskovac obeležio svoju gradsku slavu Svete Trojice

Obeležavanje gradske slave počelo je svečanom arhijerejskom liturgijom koju je u Sabornoj crkvi u Leskovcu služio episkop niški gospodin Arsenije, sa leskovačkim sveštenstvom.

Veliki broj vernika, sa sveštenstvom, episkopom niškim gospodinom Arsenijem, rukovodiocima grada na čelu sa gradonačelnikom Goranom Cvetanovićem, predsednikom Skupštine mr Aleksandrom Đurovićem, predstavnicima vojske i policije, je nakon svečane liturgije održanoj u Sabornom hramu Svete Trojice, prošao ulicama grada.

Nakon svečane liturgije u Sabornom hramu Svete Trojice koju je služio njegovo preosveštenstvo episkop niški gospodin Arsenije, svečana litija je krenula centralnim ulicama našeg grada. Veliki broj vernika, zajedno sa sveštenstvom, gradonačelnikom Leskovca Goranom Cvetanovićem, predstavnicima vojske i policije Leskovca, je uzeo učešće u molitvenom skupu. Njegovo preosveštenstvo episkop niški gospodin Arsenije je pored zapisa centralnom gradskom parku održao molitvu.

Domaćin ovogodišnje slave je dr Predrag Ivanović, dok će sledeće godine u toj ulozi biti Žikica Nestorović, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacije.

Svečano obeležavanje slave je završeno obredom sečenja kolača u Svečanoj sali grada Leskovca nakon čega se prisutnima obratio njegovo preosveštenstvo episkop niški gospodin Arsenije.

„Želeo bih od sveg srca u svoje lično ime, u ime svog sveštenstva grada Leskovca, ali i eparhije Niške, da svim Leskovčanima čestitam ovaj veliki praznik – silazak Svetog duha na apostole, koji proslavljate kao svoju krsnu slavu. Već tradicionalno ovde održavamo i litiju kroz grad Leskovac da bismo na taj način prizvali blagodat Duha Svetoga na grad Leskovac i na sve njegove žitelje. Neka je srećna slava, da Gospod da, da u narednoj godini najpre pobedimo ovu bolest, pošast, koja je celim svetom zavladala, neka Gospod daruje svima zdravlje i puno uspeha i na ličnom i na porodičnom i na poslovnom planu, svim građanima grada Leskovca. Živeli svi na mnogaja ljeta.“

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je svim građanima Leskovca čestitao ovaj veliki praznik i dodao:

„Duhovni ponedeljak je dan kojim obeležavamo silazak Svetog Duha na apostole, te nas podseća na važnost vere, očuvanja tradicije, mira i razumevanja. Na ovaj sveti dan dužni smo da širimo dobro i da oprostimo loše, da zaboravimo zlo, a da pamtimo ono što je dobro. Ova jedinstvena forma porodične tradicije kod Srba, je prema tumačenju patrijarha srpskog Pavla, i imendan i rođendan, ali ne pojedinca, nego cele porodice, celog naroda. Ona predstavlja znak našeg prepoznavanja i identifikacije, ona je simbol našeg postojanja, simbol našeg imena.“

Gosti lokalne samouprave grada Leskovca, predstavnici gradova Bijeljina i Loznica, su prisustvovali obeležavanju slave.

infocentarjug.rs