Jug Srbije Vlasotince

Incident na koncertu Dragane Mirković: Obezbeđenje maltretiralo novinare

Na koncertu Dragane Mirković, koja je nastupila na drugoj večeri „Vinskog bala“ u Vlasotincu, došlo je do incidenta između obezbeđenja i novinarskih ekipa koje su pratile ovaj događaj.

Naime, samo par minuta nakon početka koncerta, obezbeđenje je izguralo novinare, foto reportere i kamermane koji su radili svoj posao, a po nalogu producenta Dobrivoja Marinskog, uz obrazloženje da ugrožavaju pevačicu. Obezbeđenja je udaljavalo novinare uz pogrdne reči i guranja sa bine. U tom momentu dešavanje su pratile ekipe Televizije Leskovac, TV 4S, Info Centra Jug i Televizije Vlasotince.

„Jedan momak iz obezbeđenja me je gurao stomakom, unosio mi se u lice, govorio mi je da se gubim odatle, umalo nisam pala sa bine na decu koja su bila ispod mene u publici. Napomenula bih i to da je i sama Dragana Mirković kazala obezbeđenju da medijske ekipe, budu tu kako bi sve zabeležili i propratili. Međutim, nakon njenog izlaska na binu sve se promenilo. Slučaj sam prijavila policiji a od kolega sam saznala da je policajac, kojem sam inače i prijavila slučaj, radniku obezbeđenja dao moje podatke kazavši mu moju adresu stanovanja“, kaže Žaklina Cvetković, urednica portala ICJ.

PR opštine Vlasotince Bojana Stanojević, koja je izgurana sa bine zajedno sa ostalim novinarima, dok je pokušavala da odbrani novinare i molila i producenta i radnika obezbedjenja da se smire i da su to mediji sa kojima opština Vlasotince godinama sarađuje. Ali, bez uspeha:

„Niko do juče, pa ni sam Marinski, nije zahtevao posebne legitimacije za novinare koji prate koncerte na Vinskom balu. Mi smo uputili zvanične pozive sa celim programom manifestacije svim medijima i na njima je bilo da odluče da li će i šta da prate. Iz organizacione ekipe same pevačice niko nije tražio niti nam dao neka posebna uputstva i zahteve pre samog početka koncerta. I nama je žao što je došlo do ove neprijatne situacije“.

 

Šef obezbeđenja „Alarm gard 016“, koje je izabrano na tenderu Turističke organizacije Vlasotince i koje je obezbeđivalo koncert popularne pevačice, kazao je da su za radnike obezbeđenja novinari bili NN lica i da su shodno tome tako i postupali. Na naše pitanje, da li su pokušali da od Bojane Stanojević, PR-a opštine Vlasotince saznaju da li su to zaista novinarske ekipe koje su bile pozvane da prisustvuju i proprate koncert, Arsić je kazao da ni PR nije imala legitimaciju i da ne zna ko je ona.

„Ta Bojana je bila samo voditelj programa na Vinskom balu i ja ne znam ko je ona a i ona nije imala legitimaciju“ – kazao je za naš portal šef obezbeđenja, Sokol Arsić koji je za vreme incidenta bio prisutan ali ni jednim jedinim gestom nije pokazao da ima nameru za rešenje ovog problema već se pravdao time da tenziju diže producent Dragane Mirković, Marinski.

 

„Tu tenziju je napravio taj producent Dragane Mirković. On je tražio da se novinari sklone sa bine, a nama je to naređeno da uradimo od strane ljudi koji rade u Turističkoj organizaciji. Ako je neko od kolega bio malo „oštriji“ ili postupio neprimereno, nama je žao. Samo smo radili svoj posao. Ja ne znam šta vi hoćete sada od mene, jedino da vam pošaljem tog radnika kod vas kući da se izvini ili možda treba i nogu da vam poljubi“, kazao je ironično Arsić u telefonskom razgovoru.

 

„Dok smo snimali početak koncerta za „pokrivalicu“, obezbeđenje nas je guralo, rukom sklanjalo kamere, govorili su nam da se gubimo. Kada je došla policija, umesto da legitimišu obezbeđenje, legitimisali su nas. Čak su nam, ne znam kojim pravom, slikali lične karte. Kada sam pitao policajca zašto to radi, on se bratski pozdravio sa članom obezbeđenja koji nas je napao, a kada sam mu zatražio da mi da broj značke, dao mi je lažan broj“, tvrdi Goran Stojiljković iz TV4S, televizije koja je pre incidenta imala zakazan intervju sa pevačicom.

Svi novinara su pozvani da tokom sutrašnjeg dana daju izjave u najbližoj Policijskoj stanici.

 

(Info centar juga)