Ostanimo ovde

Intervju… Milan: Novo iskustvo uvek dobro dodje!

-Predstavite nam se… (ime, mesto rodjenja i stanovanja, skolska sprema, godine zivota…)
– Ćao. Da se predstavim na početku. Ime mi je Milan, rođen sam u Leskovcu, trenutno živim u Leskovcu. Završio sam Tehnološki fakultet, po struci farmaceutsko-kozmetički inženjer. Imam 34 godine.

– Kakvo je Vase radno iskustvo koje ste stekli u svom mestu prebivanja?
– Što se radnog iskustva tiče, radio sam razne poslove, koji nisu imali veze sa onim što sam završio na fakultetu. Uglanom su to bili fizički poslovi. Trenutno sam u kompaniji Aptiv, u logistici, a trenutna pozicija mi je dostava materijala na linije.

– Zasto ste se odlucili da ostanete ovde / odete u inostranstvo i zasto ste se odlucili za zemlju u kojoj ste otisli?
– Trenutno sam ovde zbog trenutne situacije. Imam želju da odem u inostranstvo. Bio sam u Češkoj, grad Pardubice, gde sam radio u kompaniji Panasonik, prošle godine. Odluku da odem u Češku, na preporuku druga, jer nisam imao posla.

– Kakva su vasa iskustva sa odlaskom (sa Agencijama za zaposljavanje u inostranstvu, sa prvim kontaktom sa poslodavcima u inostranstvu…)
– Imao sam dobru saradnju sa agencijom tokom boravka u Češkoj. Kontakt sa poslodavcem , tj sa kadrom za obuku je prošao dosta dobro, kao i početak rada u proizvodnoj hali.

– Koliko ste vec vremena u inostranstvu? Koliko ste vremena trazili posao u Srbiji?
– U inostranstvu sam bio 3 meseca, i dobio poziv da idem na 2 godine, u kompaniji Panasonik.

– Da li ste trazili zaposlenje u drugim gradovima Srbije?
– Tražio sam, ali nije bilo velikog uspeha. Uglavnom u većim gradovima poslodavac daje prednost onima koji su već imaju stalni boravak u tom gradu.

– Da li planirate da se vratite u svoje rodno mesto i sta planirate da radite kada se budete vratili (trazite posao, otvarate sopstveni biznis…)?
– Planiram da se vratim i da pokrenem svoj posao sa proizvodnjom rakije, na stari način. Da proširim proizvodnju na druge vrste rakije.

– Šta preporučujete drugim mladima koji su u potrazi za poslom i/ili koji razmišljaju o odlasku iz zemlje?
– Jasno je svima da prvenstveno mora da pokušava svuda. U svom gradu, drugim gradovima, drugoj državi. Jer je u gubitku ako čeka posao samo u svom gradu.

– Na kraju, da li se kajete zbog odlaska / ostanka?
– Novo iskustvo uvek dobro dođe. Naravno da se ne kajem.

Članci su nastali realizacijom projekta „Ostanimo ovde“ koji implementira Info Centar Juga a delom sufinansira opština Medveđa. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.