Vesti

Izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava biće favorizovane opštine koje dobro rade

Budžeti lokalnih samouprava za 2017. prvi put će biti izrađeni na principu programskog budžetiranja koje predviđa veću odgovornost lokalnih vlasti uz transparentnije planiranje potrošnje, javnih nabavki ali i prihoda.

Programsko budžetiranje je deo reforme javnih finansija i državne uprave, kažu minisatarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić i ministar finansija Dušan Vujović koji su sa predstavnicima gradova i opština razgovarali o prednostima i manama takvog planiranja.
Sastanku sa ministrima i generalnim sekretarom Stalne konferencije gradova i opština Đorđem Staničićem, u beogradskom centru Sava prisustvovao je i predsednik opštine Medveđa dr Nebojša Arsić.

skgo-sastanak-26-9-001

Vlada je usvojila Predlog izmena Zakona o finansiranju lokalnih samouprava koji umesto prvobitno predviđenog kresanja prihoda od poreza na zarade sa 80 na 50 odsto predviđa umanjenje od svega nekoliko procenata. Linearno smanjivanje troškova i broja službenika je prošlost i na državnom i na lokalnom nivou. Svaki projekat će ubuduće morati da ima preciznu procenu troškova i efekata. Cilj je i kvalitetno upravljanje javnim investicijama. Opštinama će od opterećenja zarada stizati 74 odsto, gradovima 77 odsto, a Beogradu 66 odsto. Izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava svi opštinski i gradski budžeti biće umanjeni do najviše četiri odsto. Izuzetak je samo opština Bor, gde će taj procenat biti „malo iznad četiri odsto“.

skgo-sastanak-26-9-005 skgo-sastanak-26-9-002

 

Ministar finansija Dušan Vujović je izjavio danas da će izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava biti favorizovane one opštine koje dobro rade, dok će ‘loši đaci’ snositi posledice svog rada. “Programsko budžetiranje ćemo koristiti za planiranje i evaluaciju, ali i za nagrađivanje dobrih đaka – lokalnih samouprava. Podsticaćemo konkurenciju između onih koji se dobro odnose prema resursima, u odnose na one koji kaskaju. Da loši đaci više ne diktiraju dinamiku već oni dobri”, rekao je Vujović.

skgo-sastanak-26-9-004 skgo-sastanak-26-9-003

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, rekla je da to ministarstvo ima odličnu saradnju sa Ministarstvom finansija. Ona očekuje da će biti mnogo dobrih rešenja u narednom periodu, koja će biti doneta u saradnji sa Ministarstvom finansija, na primer donošenje Zakona o naknadama koji će praviti razlike u bužetima lokalnih samouprava.