Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Jedanaesti „Samit fotografa ex Jugoslavije“ u LKC

Od srede 6. oktobra, kada će u Leskovačkom kulturnom centru svečano biti otvoren u 20 sati, do 10. oktobra, biće održan, sada već tradicionalni „Samit fotografa ex Jugoslavije“.
Manifestacija će ove godine okupiti 35 fotografa iz zemlje i inostranstva. Na ceremoniji svečanog otvaranja biće uručena tradicionalna nagrada „Tomin šešir“, a koja nosi naziv po čuvenom srpskom fotografu Tomislavu Peterneku. Ove godine, laureat je priznati i poznati slovenački fotograf, Branimir Ritonji.
Odmah nakon svečanog otvaranja manifestacije, posetioci će biti u prilici da pogledaju samostalnu izložbu fotografija, nagrađenog umetnika. Odmah sutradan, u Narodnom muzeju u Leskovcu biće otvorena i izložba fotografija  Branimira Karanovića, poznatog srpskog fotografa, profesora na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.
Kako najavljuju organizatori, iako u manjem broju nego ranijih godina, kada je učestvovalo i do 50 fotografa, ovaj put oni dolaze iz Srbije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije.
Inspiraciju za svoje fotografije, nakon radionica i predavanja, osim u Leskovcu i okolini, umetnici će imati od 8. do 10. oktobra na Staroj planini.
Na početku manifestacije, biće otvorene i dve kolektivne izložbe fotografija, na platou ispred LKC, koju prolaznici već mogu da vide i u galeriji ove  ustanove.
infocentarjug.rs