Bojnik Lebane Leskovac Medveđa Vesti

Kombinovanim testom osmaci završili polaganje male mature

Testom iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije završena je mala matura za osmake.

Evo rešenja sa današnjeg kombinovanog testa.
Završni ispit počeo je u sredu testom iz srpskog jezika, dok su juče osmaci rešavali zadatke iz matematike. Prema podacima Ministarstva prosvete, na test iz srpskog jezika je izašlo 98,09 odsto maturanata, dok je na matematiku izašlo 98,20 odsto osmaka.
Prema podacima koje nam je saopštila Školska uprava za Jablanički i Pčinjski okrug sa sedištem u Leskovcu u Jablaničkom okrugu test iz matematike polagao je 2101 učenik. U Leskovcu 1422, u Lebanu 192, u Bojniku 97, a u Medveđi 83 od toga 8 učenika albanske nacionalnosti.
Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 19. juna, a konačni 24. juna. Lista želja sa odabranim školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima predaje se 25. i 26. juna. Raspored po školama obaviće se 4. jula, dok je 5. i 6. jul rezervisan za upis učenika u srednju školu – prvi upisni krug.
Za drugi upisni krug 5. jula predaje se lista želja sa odabranim školama, dok 8. jula izlazi raspored učenika po školama i za taj dan predviđen je i upis učenika u srednju školu. Redosled kandidata biće utvrđen na osnovu opšteg uspeha od šestog do osmog razreda, koji donosi najviše 70 bodova.
Na tri testa đaci ukupno mogu osvojiti najviše 30 poena. Novina ove godine je i to što učenici koji upisuju četvorogodišnju školu moraju da imaju minimum 50 bodova sa testa i tokom školovanja. U Srbiji ove godine ima oko 70.000 osmaka, a prosvetne vlasti poručuju da mali maturanti ne treba da brinu, jer u srednjim školama ima 77.000 slobodnih mesta, tako da će svi biti upisani.