Društvo Kultura Leskovac Vesti

Kusturica otvara jubilarni 10. "LIFFE"

Emir Kusturica otvoriće 10. Leskovački internacionalni festival filmske režije, koji će biti održan od 19. do 23. septembra, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Prvi dan festivala biće u znaku proslavljenog reditelja kome će na ceremoniji otvaranja biti uručena nagrada „Živojin Žika Pavlović“ za afirmaciju filmske umetnosti.

Potom će Kusturica sa svojim bendom „No smoking orkestra“ održati koncert na Širokoj čaršiji, poklon lokalne samuprave građanima Leskovca i okoline. Takođe, biće prikazan, van konkurencije, najnoviji film Emira Kusturice „Na mlečnom putu“, koji je na festivalu u Veneciji prošle godione osvojio nagradu „Mladi zlatni lav“.

Jubilarno izdanje festivala donosi četiri programske celine, takmičarski program, selekciju studentskih filmova, filmove za decu i mlade i program Autorski pečat. Za festivalske nagrade, koje nose ime velikana srpske i jugoslovenske kinematografije Živojina Žike Pavlovića, takmičiće se trinaest ostvarenja sa prostora nekadašnje Jugoslavije, od kojih su šest srpske premijere. Među njima su višestruko nagrađivani filmovi o kojima se mnogo govori u regionu, kao što su „Ne gledaj mi u pjat“ prvenac hrvatske rediteljke Hane Jurišić; „Muškarci ne plaču“ Alena Drljevića i „Žaba“ Elmira Jukića iz Bosne i Hercegovine; „Oslobođenje Skoplja“ Danila i Radeta Šerbedžije; „Slepi putnik na brodu ludaka“ Gorana Markovića i „Rekvijem za gospođu J“ Bojana Vuletića iz Srbije.

U okviru pratećeg programa biće priređene izložbe fotografija iz legendarnih televizijskih serija „Grlom u jagode“ Srđana Karanovića i „Sivi dom“ Darka Bajića. Takođe, biće održane promocije knjiga, među kojima i monografije „Dragan Gaga Nikolić – gospodin mangup“. Biće održana VI konferencija reditelja, a festival će biti zatvoren uručenjem nagrada i predstavom Branka Đurića „Đurologija“.