Lebane Vesti

Lebane: Održana sednica štaba za vanredne situacije

Danas je u Lebanu zasedao štab za vanredne situacije opštine Lebane povodom pojave bolesti Nodularni dermatitis u Jablaničkom okrugu. U opštini Lebane nije registrovana pojava ove bolesti goveda.

Lebane – O zaključcima sa sednice izdato je saopštenje za javnost koje prenosimo u celosti.
U skladu sa zaključcima saveta Jablaničkog upravnog okruga kao i preporukama koje je dostavilo Ministarstvo poljoprivrede i zaštitu životne sredine – Uprave za veterinu potrebno je da po hitnom postupku uradite sledeće a u postupku praćenja, prevencije i kontrole zarazne bolesti “NODULARNI DERMATITIS“

Sednica staba 04 Sednica staba 03

1.Aktivirati regionalni centar za vanredne situacije radi pružanja pomoći lokalnim centrima.
2.Obezbediti mehanizaciju i aktivirati komunalne službe koje će se staviti na raspolaganje lokalnom i regionalnom centru za suzbijanje zaraznih bolesti.
3.Svaka mesna zajednica je obavezna da odredi mesto i lokaciju na kojoj će se leševi životinja koje uginu ili su ubijene na humani način, u cilju suzbijanja zaraze, odlagati i zakopavati.
4.Preko lokalnih sredstava javnog informisanja upoznati držaoce goveda i drugih životinja, o potrebi stalne zaštite od insekata primenom sredstava za dezinsekciju štala i okoline, posebno istaći da životinje ne napuštaju objekte i ne upućuju se na ispašu.
5.Preduzeti sistemsku dezinsekciju na svim teritorijama opštine pre svega duž vodotokova. O vremenu ove vrste prevencije obavestiti pčelarske organizacije da zaštite svoje pčele.
U slučaju sumnje na pojavu bolesti kod stoke odmah izvestiti nadležne organe (Štab za vanredne situacije) na tel.016/843 -083; 016/843-122 i Veterinarsku stanicu Lebane na tel. 016/843-838, navodi se u saopštenju opštinskog štaba za vanredne situacije koje potpisuje komandant štaba i predsednik opštine Lebane Zoran Ilić.

Sednica staba 02 Sednica staba 01