Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Vesti

Medveđani na kosidbi na Plavincu

Predstavnici Turističke organizacije opštine Medveđa, zajedno sa direktorom Ljubišom Ristićem i prošlogodišnjim pobednikom kosidbe na Marovcu, Radišom Papovićem, gostovali su na devetnaestoj kosidbi na Plavincu, koja je održana 17. juna 2018. godine u Smederevu.
Sa prijavljenih 200 takmičara, kosača, ova manifestacija je ove godine postala najveća manifestacija ove vrste u Evropi kazao nam je Dragan Rogan, presednik Udruženja kosača „Plavinac“.
Na Goranskom gaju , mestu gde su gorani, 1995 godine pošumili četristohiljaditi hektar šuma u Srbiji, okupilo se ove godine posetilaca više nego ikada. Takmičili su se kosači iz pet zemalja, Republike srpske, Crne Gore, Makedonije, Austrije i Srbije. Najstariji prijavljeni učesnik imao je punih osmdeset, dok je najmlađi imao tek sedam godina.

  

  

Nadmetanje u veštini košenja je samo jedan segment, kako je prilikom otvaranja objasnio Dragan Rogan, presednik Udruženja kosača „Plavinac“. Mnogo bitnije je druženje i očuvanje tradicije. Sa tim se složio i Branko Ružić, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, otvarajući ovu manifestaciju. On je pozvao organizatore i učesnike da u narednim godinama nastave održavanje ove manifestacije, kako bi se tradicionalne narodne veštine i običaji sačuvali od zaborava. Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu baš iz tog razloga, kako je rekao, podržalo je ovu manifestaciju i materijalno a nastaviće to i narednim godinama. 
„Mi smo tu da kosu, kao sredstvo rada, otrgnemo od zaborava. Ipak, najvažnija je bezbednost kosača. Za sve ove godine nismo imali ni najmanju povredu takmičara. To samo govori o vrsnim profesionalcima i majstorima svog zanata“ rekao je Nikola Milivojević.

  

  

Dvadesetak metara dugu stazu, najveštiji su kosili za oko minut, a osim brzine stručni žiri je ocenjivao i kvalitet otkosa i tehniku.
Pobednik je i ove godine bio Slaviša Pupović, iz Pljevalja, drugo mesto osvojio je Vuk Vučković iz Pranjana a treće mesto osvojio je Milorad Gatić iz Pljevalja. U ženskoj konkurenciji, najbolja je ove godine bila Slobodanka Košutić iz Smedereva. Za sve prisutne, po tradiciji domaćin je obezbedio gurmanske specijalitete iz kotlića na otvorenom, čorbast pasulj, gulaš i riblju čorbu.