Bojnik Vesti

Ministar Jovanović: Brzim internetom biće povezano više od 700 sela i 730 izdvojenih odeljenja Osnovnih škola

Povodom završetka radova, u okviru Projekta izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima Srbije, vrednog 500 miliona evra, ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Mihailo Jovanović, danas je obišao bojničko selo Plavce. Jovanović je ovom prilikom posetio i istureno odeljenje Osnovne škole Stanimir Veljković Zele u bojničkom selu Plavce u kojoj je sproveden optički internet.

Ministar Jovanović u bojničkom selu Plavce

Rukovodstvo i nastavnici Osnovne škole Stanimir Veljković Zele, u Plavcu, zahvalili su se ovom prilikom ministru Mihailu Jovanoviću, na posetio i što je izabrao baš ovu školu, naglasivši da će uvođenje optičkog interneta uticati na kvalitet same nastave, a samim tim brži i bolji interenet značiće i učenicima i nastavnom osoblju kome će zahvaljujuči tome biti olakšan rad sa decom.

„Selo Plavce u Opštini Bojnik 104. je po redu selo koje je dobilo brzi internet, a 14 domaćinstava iskoristilo je priliku i priključilo se na našu telekomunikacionu modernu infrastrukturu i koristi optički internet, kazao je ministar telekomunikacija Mihailo Jovanović. Ono što je meni bitno da smo uspeli da u ovom izdvojenom odeljenju Osnove škole u Plavcu koju pohađa 11 đaka, gde smo zahvaljujući brzom internetu omogućili digitalnu nastavu i digitalne sadržaje, korišćenje elektronskog dnevnika i da deca i u najmanjem selu imaju iste mogućnosti kada je u pitanju edukacija i školovanje, kao i đaci u većim gradovima. U ovom trenutku u toku su radovi u još 174 sela širom Srbije, a ono što je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija postavilo sebi kao zadatak i cilj je da do kraja 2025.god  sva sela u Srbiji dobiju brzi internet, istakao je ministar Jovanović, i dodao da se u prvoj fazi radi preko 4700 kilometara optičke infrastrukture, i da će na ovaj način brzim internetom biti povezano više od 700 sela i 730 izdvojenih odeljenja Osnovnih škola.

„Sve ovo radimo, zbog toga što će zahvaljujući internetu i meštani u najmanjim selima, dobiti mogućnost korišćenja elektronske uprave, poručivanja izvoda iz matične knjige, boravišta ili državljanstva, dobijaju mogućnost prodaje poljoprivrednih ili bilo kojih drugih proizvoda putem interneta, dobijaju na kraju krajeva i mogućnost da u ovako malim školama učenici imaju digitalnu nastavu i udžbenike kao i mogućnost praćenja nastave u predmetu digitalni svet, a meštani mogućnost priključenja na digitalnu televiziju, internet, razne sportske, kulturne i umetničke sadržaje, koje obezbeđuje Telekom Srbija, kazao je ministar Mihailo Jovasnović.

Realizacija Projekta izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima Republike Srbije, Ministarstva informisanja i telekomunikacija i Vlade Srbije, obuhvatiće kroz prve dve fate projekta više od 700 ruralnih naselja i preko 120.000 domaćinstava, dok će završetkom treće faze, do kraja 2025. godine preko 99% domaćinstava u Srbiji imati brz fiksni pristup internetu. Ukupna procenjena vrednost ovog projekta je oko 500 miliona evra, od čega je 250 miliona evra podsticaj države, dok će preostalih 250 miliona u infrastrukturu investirati operatori elektronskih komunikacija.

infocentarjug.rs