Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Na današnji dan pre 22 godine počela NATO agresija

Na današnji dan pre 22 godine snage NATO saveza počele su bombardovanje Srbije, odnosno Savezne Republike Jugoslavije. Vazdušni udari su počeli nešto pre 20 časova i bili su izvršeni od strane devetnaest članica NATO saveza. Odluka o bombardovanju doneta je bez odobrenja Saveta bezbednosti UN što se smatra presedanom u istoriji ove međunarodne organizacije. U bombardovanju koje je trajalo 78 dana, prema različitim procenama, stradalo je oko 3000 ljudi, pripadnika snaga bezbednosti i civila. Srbiji i Crnoj Gori bombardovanjem je naneta velika materijalna šteta, mnogi privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove i spomenici kulture teško su bili oštećeni. NATO bombardovanje SRJ okončano je 10. juna 1999. godine usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Dan ranije predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO saveza u Kumanovu potpisali su Vojno-tehnički sporazum koji je predviđao povlačenje snaga VJ sa Kosova i Metohije i ulazak međunarodnih vojnih trupa.

Grad Leskovac je na dvadesetogodišnjicu početka NATO agresije u centru grada preko puta Tehnološkog fakulteta podigao spomenik posvećen stradalima u sukobima i NATO agresiji 1990-1999 godine.

Gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović je ovim povodom kazao:

„Prošle su 22 godine od NATO agresije na našu zemlju, 78 dana bombardovanja Srbije, 78 dana lavovske borbe da je odbranimo, sačuvamo naše srpsko dostojanstvo i integritet. U kolektivnom sećanju srpskog naroda i svih Leskovčana ostaće trajno upamćeno bombardovanje putničkog voza u Grdeličkoj klisuri. Žrtve u tom vozu, ali i tokom svih dana bombardovanja ne smeju biti zaboravljene. Gradeći mostove mira ne smemo da dozvolimo da zaborav prekrije te teške dane. Godine prolaze, Srbija oprašta ali ne zaboravlja.“

 

infocentarjug.rs