Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

Na lokalitetu Caričin grad počeli radovi na rekonzervaciji termi

Na lokalitetu Caričin grad počeli su radovi na rekonzervaciji termi u istočnom delu, pod nadzorom lica iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i stručnih arheologa konzervatora, navodi se u saopštenju za javnost predsednika opštine Lebane, Ivana Bogdanovića.

Trenutno se uklanjaju obimni zidovi, a dolaskom do zdrave zidne mase počeće se sa konzervacijom istih sistema hipokausta podnog i zidnog grejanja . Nakon ovih radova u zapadnom delu termi obnoviće se ostaci mozaika kao i kameni stubovi,  iz 6.veka iz doba Justiniana.

Republika Srbija ulaže značajna sredstva kako bi se ovaj spomenik kulture, pomalo zaboravljen u prethodnom periodu, obnovio i postao vidljiv na turističkoj mapi Srbije.

Caričin grad se nalazi na preliminarnoj listi Uneska od 2010. godine i prepoznat je kao značajno nalazište za razmenu ljudskih vrednosti, tokom vremenskog perioda ili unutar kulturnog područja sveta, razvoj arhitekture ili tehnologije, monumentalne umetnosti, urbanizma ili pejzažnog dizajna kao jedinstveno ili izuzetno svedočanstvo o kulturnoj tradiciji ili civilizaciji koja živi ili je nestala. Početkom godine formiran je Stručni tim za izradu nominacionog dosijea za upis arheološkog nalazišta Caričin grad na Unaskovu listu svetske baštine. Nedaleko od Caričinog grada u toku je završna faza radova na Centru za posetioce, objektu koji će posedovati najmoderniju tehnologiju koja će posetiocima pokazati kako je nekada izgledao ovaj lokalitet.

FOTO: Centar za posetioce CG
FOTO: Centar za posetioce CG

 

infocentarjug.rs