Jug Srbije Leskovac Vesti

Naredne godine Leskovac dobija savremeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Juče je u Leskovcu potpisan Memorandum o razumevanju (MoR) između Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Grada Leskovca, čime je počela priprema tehničke dokumentacije za sprovođenje „Projekta sanacije i izgradnje glavnog kolektora za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu“. Pripremu tehničke dokumentacije finansira Vlada Švedske kroz Švedsku agenciju za međunarodni razvoj i saradnju SIDA, a u okviru programa „Podrška razvoju infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine” (PEID).
Prisutnima se obratio Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca, istakavši važnost koji će ovaj projekat imati za građane.

„Potpisivanje ovog Memoranduma znači opredeljenje Vlade Republike Srbije i Grada Leskovca da se što pre krene sa rešavanjem problema gradskog kolektora i time stvore uslovi za donošenje odluke o dodeli donatorskih sredstava i realizaciju ukupnog Projekta upravljanja otpadnim vodama Leskovac. Želim da kažem da ispred grada Leskovac postoji tim ljudi koji je spreman da učini sve što je neophodno za uspešnu realizaciju ovog projekta, a sve sa ciljem da naši sugrađani, ali i generacije koje dolaze, žive u što zdravijoj životnoj sredini“, naveo je Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca.

Stana Božović, državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, istakla je da će priprema tehničke dokumentacije omogućiti početak radova na rekonstrukciji i izgradnji novog kolektora i neophodne infrastrukture u oblasti upravljanja vodama u Leskovcu.
„Ovaj projekat će omogućiti da Leskovac dobije savremeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, u skladu sa evropskim standardima zaštite životne sredine. Vlada Republike Srbije i Ministarstvo nastaviće da predano pružaju podršku rukovodstvu Leskovca, kako bismo, zajedničkim snagama, svim građanima obezbedili održivo korišćenje vodnih resursa, zdravu životnu sredinu i kvalitetniji život“, rekla je Stana Božović, državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.
Ona je dodala i da je centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda finansirano od strane Evropske Unije, dok je obaveza finansiranja i izgradnje postrojenja za tretman mulja koji nastaje prečišćavanjem komunalnih voda, obaveza Vlade Republike Srbije i resornog Ministarstva.