Jablanički okrug Lebane Vesti

NOVE RAZVOJNE ŠANSE ZA JUG SRBIJE! Projekti iz oblasti turizma, životne sredine i infrastrukture, značajno će izmeniti kompletnu sliku ovog dela Srbije

Međuresorna radna grupa za uređenje i razvoj južne Srbije, na teritoriji grada Leskovca i Prokuplja, opština Кuršumlija, Lebane, Medveđa i Bojnik, sastala se juče u Vladi Srbije kako bi na redovnoj sednici ispratila realizaciju prioritetnih projekata na ovom području.

Sastanku su pored lokalnih samouprava prisustvovali predstavnici Кabineta predsednice Vlade, ministarstava iz resora turizma, infrastrukture, privrede, kulture, Razvojna agencija Srbije, JP Putevi, КUJU i JVP Srbijavode.

Projekti iz oblasti turizma, životne sredine i infrastrukture, značajno će izmeniti kompletnu sliku ovog dela Srbije i učiniti atraktivnom lokacijom za dalji razvoj i ulaganja.

3D model arheološkog lokaliteta Caričin grad Justiniana Prima iz VI veka, Foto: Vlada Srbije

Područje južne Srbije, kao predeo izvanredne pejzažne lepote i prirodnih bogatstava, na neistraženoj Radan planini, uz kulturno istorijsko nasleđe u arheološkim nalazištima Caričin grad i Pločnik, izgradiće novi profil – zdravstvene, kulturne i turističke destinacije za domaće i inostrane turiste.

IDEJNI PRIKAZ DELA TURISTIČKO REKREATIVNOG PARKA ČUKLJENIK FOTO: VLADA SRBIJE

Кabinet predsednice Vlade u saradnji sa resornim institucijama je identifikovao listu projekata, od kojih su najznačajniji: put preko Radan planine, koji će povezati Jablanički i Toplički okrug; zatim Caričin grad – radovi na konzervaciji, restauraciji, infrastrukturnom opremanju i uređenju lokaliteta, kako bi se kvalifikovao za Unesko listu; vidikovac na brdu Hisar u Leskovcu; Letnja pozornica na citadeli Hisar u Prokuplju; projekti Čista Srbija – izgradnja komunalne infrastrukture i infrastrukture za odlaganje komunalnog i čvrstog otpada u Republici Srbiji; i mnogi drugi projekti.