Društvo Lebane Srbija Vesti

Obeležena hramovna slava crkve Svetog Jovana Krstitelja u Lebanu

Crkva Svetog Jovana Krstitelja u Lebanu danas je obeležila hramovnu slavu. Obeležavanje slave započelo je jutarnjom liturgijom, nakon koje je usledilo rezanje slavskog kolača i izbor domaćina slave za narednu godinu. U prisustvu velikog broja venika i građana lebanskog kraja, Svetu Arhijerejsku liturgiju služio je hadži Trajko Stojković protojerej stavrofor u prisustvu sveštenstva ovog hrama, koji je u svojoj prigodnoj besedi govorio o Svetom Jovanu Krstitelju, čestitao crkvi i vernicima današnji praznik i blagoslovio ih. On je poručio prisutnima da u danima koji dolaze, moramo da znamo da se borimo za pravdu i istinitu veru, za čistu i uzvišenu ljubav, kao I za očuvanje svetog braka i svetog crkvenog morala.

Starešina Hrama Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja jerej Goran Korda, govoreći o Svetom Jovanu, kazao je prisutnima da su se i na današnji dan kao i svih prethodnih godina, opet okupili oko gospoda da proslave uspomenu na ovaj veliki praznik koji je po svom karakteru i događaju koga se prisećamo tužan zbog stradanja Svetog Jovana čije ime ovaj hram nosi. On je istakao da se sam Sveti Jovan celog svog života zalagao i zastupao samo pravdu, istinu božiju i zakon božiji, zbog čega je i posečen od strane cara Iroda. Neka nas dragi Bog i Sveti Jovan čuvaju i da se na mnogaja ljeta na ovaj dan okupljamo na ovom istom mestu u zdravlju i sreći, poručio je prisutnima u svom obraćanju starešina Hrama jerej Goran Korda.

Ovogodišnji domaćin obeležavanja Svetog Jovana Krstitelja bio je Milomir Anđelković, a slavu je za narednu godinu preuzela Jovana Šabanović. U porti hrama potom je priređen i prigodan program koji su izveli veroučitelji i deca, a za sve prisutne bilo je pripremljeno i posluženje u dvorištu hrama.