Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Vesti

Obeležena slava grada Leskovca

Svečanom liturgijom koju je služio Njegovo preosveštenstvo episkop niški gospodin Arsenije, obeležena je slava grada Leskovca sv. Trojice.
Po završetku liturgije, centrom grada krenula je litija koja je išla do zapisa, u centralnom gradskom parku, gde je održana molitva nakon čega je litija krenula nazad u crkvu.

 

 

Svečano obeležavanje slave završeno je obredom sečenja kolača u Svečanoj sali grada Leskovca, nakon čega se građanima obratio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović:
Duhovni ponedeljak ujedno predstavlja i rođendan Hrišćanske crkve, to je dan kojim obeležavamo silazak Svetog Duha na apostole, te nas podseća na važnost vere, očuvanja tradicije, mira i razumevanja. Praznovanje ovog dana obavezuje nas da ne zaboravimo ko smo, da čuvamo našu istoriju, našu kulturu, našu veru. Obavezuje nas da se borimo za bolje uslove, da darujemo višak i da delimo i ono malo što imamo. Da širimo dobro i da oprostimo loše, da zaboravimo na zlo a da pamtimo lepo. Siguran sam da ćemo zajedno uspeti da stvorimo bolju budućnost, da ćemo očuvati duhovne vrednosti, da ćemo buduće generacije izvesti na pravi put.
Vladika Arsenije u svom obraćanju čestitao je krsnu slavu Leskovčanima i poželeo im uspeh u radu i privatnom životu.
Da vam poželim puno uspeha u radu, da grad Leskovac napreduje, da se gradi i izgrađuje, i da građani Leskovca iz dana u dan bolje žive i da ovaj dan zajedno proslavljamao„rekao je episkok niški Arsenije čestitajući slavu gradonačelniku Leskovcu i svim Leskovčanima.

  

 

 

Pobratimili se Leskovac i Bijeljina

Današnji dan uveličan je potpisivanjem Sporazuma o saradnji između grada Bijeljine i grada Leskovca.
Prijateljstvo za mene ima veliki značaj i odluka da naš grad, na ovaj praznik, postane pobratim sa najvećim gradom Semberije, predstavlja uzvišeni čin i pričinjava mi veliko zadovoljstvo. Ovim Leskovac i Bijeljina učvršćuju saradnju u oblasti privrede, kulture, sporta i mnogim drugim delatnostima“ rekao je gradonačelnik Cvetanović prilikom pobratimljenja.
Ovakvim sporazumom, dva grada, vođena principima uzajamnog poštovanja i željom za jačanjem prijateljskih veza na ekonomskom, naučno-tehničkom i kulturnom planu a na osnovu ravnopravnosti i uzajamnog interesa, jednoglasna su u nameri da prošire i prodube partnerstvo i saradnju prema pravnim propisima Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, postojećim međunarodnim sporazumima i u skladu sa odredbama ovog Sporazuma.
Povelju o pobratimstvu u ime Bijeljine, potpisao je gradonačelnik Mićo Mićić koji se, čestitavši slavu, zahvalio na ukazanom poverenju i pozvao gradonačelnika Leskovca da bude njihov kum na slavi grada Bijeljine.