Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Obeleženo pola veka Službe za urologiju leskovačke Opšte bolnice

U organizaciji Službe za urologiju i Urološke sekcije Srpskog lekarskog društva danas je organizovan stručni sastanak povodom obeležavanja 50 godina postojanja i rada ove Službe u leskovačkoj Opštoj bolnici. Ova Služba se nalazi u samom vrhu srpske urologije i iznedrila je mnoge stručnjake. Organizovala je ukupno osam veoma uspešnih i stručnih sekcija.

„Danas raspolažemo kapacitetom od 27 postelja. U Službi radi šest lekara specijalista i ovaj kadar će uskoro biti pojačan dvojicom specijalizanata, odnosno 22 medicinske sestre-četiri sa visokom školom. Za proteklih pola veka, iako smo krenuli od nule, razvijali smo se ubrzano i došli do faze kada se ovde mogu da rade sve intervencije, od najjednostavnijih, do najsavremenijih i najkomplikovanijih, kao što je izrada bešike od debelog creva. Praktično, možemo da radimo sve što i klinički centri“, rekao je prim. dr Milan Petrović, pomoćnik direktora Opšte bolnice Leskovac.

Na današnjem skupu su zaslužnima za doprinos u radu uručene zahvalnice, diplome i povelje. Povelje su pripale gradonačelniku Leskovca Goranu Cvetanoviću, kojem je, kao članu Predsedništva organizacije uručena i povelja namenjena Srpskom lekarskom društvu, akademiku i saradniku bolnice u Leskovcu Jovanu Hadži-Đokiću, prof. dr Radmilu Jankoviću.

„Počastvovan sam što imam priliku da vam se obratim sa ove govornice kao jedan od dobitnika priznanja, a čast je veća što danas, kao član predsedništva Srpskog lekarskog društva, preuzimam priznanje i za ovu značajnu instituciju. Služba za urologiju će uskoro, sa ostatkom glavne bolničke zgrade, proći kroz rekonstrukciju i biti potpuno osavremenjena. Nakon prve faze radova na energetskoj sanaciji vrednoj preko 700 miliona dinara, bolnicu očekuje uređenje unutrašnjosti glavne zgrade za koju će Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima izdvojiti četiri milijarde i 500 miliona dinara. Grad je završio svoj deo posla izdvojio 50 miliona i 400 hiljada dinara za projekat što znači da je sve spremno da se sa radovima krene“ – rekao je gradonačelnik Cvetanović.

infocentarjug.rs