Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

Obnovljena spoljašnost crkve u Lipovici

Meštani planinskog sela Lipovica u opštini Lebane proteklih nekoliko nedelja organizovali su se i obnovili spoljašnost hrama Svetog Nikole u ovom mestu. Sredstvima meštana i prijatelja obnovili su spoljnu fasadu crkve u Lipovici. Za unutrašnje renoviranje potrebno im je mnogo više sredstava pa im je svaka pomoć dobro došla

     

Crkva Svetog Nikole u Lipovici pre obnove fasade.
Kako je za Info centar jugal izjavio predsednik mesne zajednice Lipovica Stanimir Milojević meštani ovog sela su se sami organizovali i prikupili novac. Priloge su pored samih meštana koji i danas žive u ovom selu dali i oni koji su rodom iz Lipovice, ali su zbog posla ili školovanja otišli iz sela. Jedan od većih priloga dao je i Stojan Hadži Stanković iz Ravne banje, ističe Milojević.
„Hteli smo da obnovimo naš hram koji datira još iz 1915. godine. Organizovali smo se, prikupili novac i sami smo izveli radove na obnovi spoljašnosti hrama, jer smo toliko novca imali. Radovi na sreživanju spoljašnosti crkve koštali su 2800 evra. Želimo da obnovimo i unutrašnjost hrama, ali za to nam je potrebno još oko 3800 evra.“ kaže Milojević.

    

Hram Svetog Nikole je osveštan 26. juna 1915. godine na praznik svetog Arhangela Gavrila – Gorešnjak, koji se dugo godina praznovao kao seoska slava kada je u selu bio i narodni sabor, a po rečima Stanimira Milojevića u planu je da se opet obnovi praznovanje ovog praznika. Inače obnova ovog hrama ima veliki značaj ako se ima u vidu da se Lipovica nalazi uz samu administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom jer se 7 km opština Lebane, tj selo Lipovica, graniči sa Kosovskom Kamenicom. Danas u Lipovic živi 80-ak meštana.

  

Pretpostavlja se da je selo nastalo u 14. veku, u vreme kada je grad Novo Brdo bio značajan rudarski i trgovački centar, a čiji ostaci se danas nalaze na dvadesetak kilometara od sela. Turski popisi iz 16. veka beleže gustu naseljenost sela Lipovice i Velje Glave, koji su imali status derbenda, odnosno stanovnici sela su bili oslobođeni plaćanja carskog poreza u zamenu za stražarenje na putu i njegovo održavanje.
U drugoj seobi srpsko stanovništvo se povuklo na sever, a Turci su u opustele krajeve naselili Arbanase iz severne Albanije. Prvi naseljenici su došli početkom 1881. godine iz Pčinjskog kraja i Poljanice. U godinama posle oslobađenja, pa sve do Prvog balkanskog rata, stanovnici su se bavili poljoprivredom i borili protiv upada Arnauta s one strane Goljaka.