COVID-19 Društvo Srbija Vesti

Od 17. novembra dodatna ograničenja rada ugostiteljskih objekata, kafića, noćnih klubova, restorana, tržnih centara i prodavnica

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić saopštila je da je Vlada na današnjoj sednici donela odluku da ograniči rad ugostiteljskih objekata, kafića, noćnih klubova, restorana, kao i tržnih centara i prodavnica, koji će biti zatvoreni od 21 čas do pet časova ujutru.

Brnabić je na konferenciji za novinare nakon sednice precizirala da su od te mere izuzete apoteke, dostava hrane, pumpe za točenje goriva i privreda koja radi i treću smenu.

Ove mere stupaju na snagu u utorak, 17. novembra, i važiće 15 dana, do 1. decembra, kada će Vlada ponovo odlučivati o merama.

„Prihvatila sam savet stručnog, medicinskog dela Kriznog štaba da uvedemo ove, restriktivnije mere, kako bismo zaustavili širenje virusa, mere će se primenjivati od utorka, kako bi se svima koji su njima obuhvaćeni ostavio prostor da se prilagode i organizuju. Mere će biti na snazi 15 dana, do 1. decembra, kada će Vlada odlučiti o tome da li treba dodatno da se pooštravaju ili produžavaju. Ali, nadam se da to neće biti potrebno“, poručila je Brnabić.

Ona je istakla da Vlada trenutno ne razmatra zabranu kretanja, što bi, inače, bila sledeća mera u borbi protiv koronavirusa.

„Ukoliko bude najneophodnije, mi ćemo ići sa tom merom, ali u ovom trenutku ni ne razmišljamo o tome. Znamo da je to sledeća mera, ali sva predviđanja su da će sada usvojene mere dati rezltate i da će broj novozaraženih početi da opada. Sa ministrom zdravlja i ministrom unutrašnjih poslova jutros imala sam sastanak sa predsednikom Srbije, na kojem je procenjena situacija vezana za broj zaraženih, stanje u bolnicama, sprovođenje trenutnih mera, njihovu kontrolu i uvođenje eventualnih dodatnih kontrola. Sa predsednikom sam analizirala ekonomsko stanje i situaciju u privredi, kao i kako dodatne mere mogu uticati na privredu. Saglasni smo oko toga da idemo sada sa ovim korakom i da vidimo kakve će rezultate dati nova mera, objasnila je predsednica Vlade.

Imamo sve što nam je potrebno za lečenje ljudi – zaštitne opreme, lekova, respiratora i kiseonika, kao i testova da nastavimo ovako obimno testiranje. U Srbiji danas dobijate rezultat testa u proseku za pet sati, a najviše za 12 sati, dok se u mnogim zemljama čeka po pet dana i više. Postoje brojne zemlje koje više nemaju kapacitet za obradu testova, već ih šalju u druge zemlje, istakla je premijerka i podsetila na to da Srbija, sa druge strane, stalno otvara nove kapacitete za to.