Srbija Vesti

Od danas kontrola goriva: Inspektori sad "vire" i u rezervoare

Još dve uredbe o kontroli porekla i kvaliteta derivata nafte i biogoriva stupile su na snagu a predviđaju kontrolu goriva i u rezervoarima.

Prema novim propisima, inspektori mogu kontrolisati i gorivo u rezervoarima vozila, tačnije kamiona, autobusa i poljoprivrednih mašina. Cilj je da se gorivu zna poreklo, da vozači dobiju kvalitetno gorivo, a istovremeno država suzbije crno naftno tržište. Tim dopunama propisa Srbija zaokružuje nadzor prometa nafte i derivata prema zahtevima EU.

Inspektori su do sada kontrolisali poreklo nafte i derivata od uvoza, skladišta, barži, preradu u rafinerijama, pumpe. Sada imaju i dodatan posao – da kontrolišu rezervoare svih privrednika koji se bave transportom, kao i traktore i mehanizaciju poljoprivrednih gazdinstva. Tako inspektori sada mogu da kontrolišu krajnjeg korisnika.

„Oni u rezervoarima svojih kamiona moraju imati markiran derivat, sve ostalo je suprotno od propisa“ – rekao je za RTS Slaviša Petković iz Republičke tržišne inspekcije.

On objašnjava da inspekcija sada ima mogućnost da, u saradnji sa saobraćajnom policijom organizuje kontrolu u kojoj će moći da na ulici zaustave vozilo i izvrše kontrolu.

„Predviđene kazne su, za pravna lica do dva miliona dinara, a za preduzetnike i poljoprivredna gazdinstva 500.000 dinara“, dodao je Petković.

Kako kaže, već ima prijava i sada se kreće u pojačanu kontrolu. Petković ističe „da se na određenom broju pumpi često menjaju vlasnici, što ukazuje na neregularne radnje“.

Sada će vlasnici, u roku od 15 dana, biti u obavezi da dostave sve podatke o prodajnim objektima, kao i o tome koje se gorivo prodaje.