Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Održana 49. sednica štaba za vanredne situacije grada Leskovca

Danas je održana 49. sednica Gradskog štaba za vanredne situacije na kojoj je usvojen izveštaj Zavoda za javno zdravlje Leskovac sa propisanim merama radi sprečavanja i suzbijanja zarazne bolesti Kovid-19, usvojen je Poslovnik o radu ovog štaba, identifikovane su kritične tačke na vodotokovima drugog reda a izneta su i stručna mišljenja Javnog preduzeća Urbanizam i izgradnja Leskovac o stanju konstrukcije mosta na Kameničkoj reci u selu Jelašnica kao i mosta u selu Turekovac koji su bili oštećeni početkom januara tokom poplava, kao i izveštaj o stanju putnog pravca opštinskog puta 55 deonica Barje – Oruglica – Ravni Del radi utvđivanja štete nakon poplava, te preduzimanja adekvatnih mera.

U okviru prve tačke dnevnog reda dr Ivan Sokolović je podneo izveštaj Zavoda za javno zdravlje i apelovao na stanovništvo da se pridržavaju mera, izbegavaju kontakte i obavezno se vakcinišu kako bi se smanjilo širenje zarazne bolesti. On je izneo podatak da je do sada dato 35.064 doza vakcina, a revakcinisano 14.496 lica i dodao:

„Iako je u toku vakcinacija stanovništva napominjemo značaj poštovanja svih protivepidemijskih mera Kriznog štaba Vlade Republike Srbije i grada Leskovca, a posebno izbegavanje broja kontakata, nošenje zaštitne maske, održavanje fizičke distance i redovne higijene ruku. I dalje nastaviti rigorozne kontrole sprovođenja propisanih mera od strane nadležnih organa na teritoriji grada sa posebnim akcentom na ugostiteljske objekte.“

Gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović je kazao sledeće:

„Broj novoobolelih lica raste i danas, od 202 pristigla rezultata za stanovnike našeg grada, imamo 32 pozitivna. U bolnici je smešteno 105 pacijenata, iz Leskovca 69, bilo je 14 prijema, a 9 pacijenata je otpušteno iz bolnice. Dva pacijenta su upućena u Kovid centar u Kruševcu. Na kiseoniku je većina hospitalizovanih, čak 81 pacijent, a na respiratoru 3. Što se tiče vakcinacije do danas su naši sugrađani primili 35.064 doze. Pohvalno je što naši sugrađani smatraju ozbiljnost situacije i koriste mogućnost vakcinisanja bez zakazivanja. Potrudili smo se da im približimo punktove i pored otvorenih danas ćemo pokrenuti punktove u pečenjevačkom i brestovačkom kraju. U svim ambulantama gde se postupak obavlja postoji veliko interesovanje građana.“

Gradonačelnik je naglasio da je za ovih godinu dana koliko je prošlo od proglašenja vanredne situacije zbog globalne epidemije zarazne bolesti kovid-19 čitav krizni štab svojim radom i odlukama nastojao da se širenje virusa korona smanji i da javnost dobija blagovremene i tačne podatke o situaciji.

„Podsetiću vas da smo u prethodnih godinu dana organizovali rad kol centra za pomoć najstarijim sugrađanima. Pomoglo nam je 420 volontera koji su primili preko 9000 poziva i preko 4000 puta izašli na teren. Rad gradskih i republičkih službi bio je organizovan tako da ne ugrožava zdravlje ljudi, vršila se redovna dezinfekcija javnih površina, u saradnji sa stručnjacima iz Rusije i lekarima iz viših zdravstvenih institucija organizovao se rad Opšte bolnice i Doma zdravlja. Primili smo veliku pomoć od preduzetnika i pojedinaca, na čemu smo svi zahvalni. Pregovarali smo sa odgovornima u fabrikama kako bi smanjili broj obolelih u njihovim preduzećima.

Zahvaljujući pomoći predsednika Republike Srbije, gospodina Aleksandra Vučića i Vlade, dobili smo opremu za novoformiranu kovid bolnicu i to dezinfekciona sredstva i medicinsku apataturu – tri klinička, šest mobilnih respiratora, dva rendgen aparata, gasni analajzer i deset monitora za praćenje vitalnih funkcija. Zahvaljujući ovoj pomoći, leskovačka bolnica sada ima 16 respiratora. Ta pomoć je omogućila da bolnice od početka formiranja brine o više od 2500 pacijenata. Nažalost, iz ove bitke nismo izašli bez gubitaka. Mnogi su izgubili svoje najmilije i njih ćemo se zauvek sećati.“

Dr Nebojša Dimitrijević je kazao da će u Leskovac uskoro stići najsavremeniji testovi za proveru statusa antitela kako bi se borba kriznog štaba za zdravlje građana Leskovca još više unapredila. Ova vrsta testiranja, prema rečima dr Dimitrijevića će se vršiti potpuno besplatno, a građani će moći da se jave, pre svega, Opštoj bolnici Leskovac i Domu zdravlja.

Milan Popović, šef Odeljenja za opštu upravu i zajedničke poslove je obavestio prisutne o obrazovanju, načinu rada i organizaciji štaba za vanredne situacije, te stručno-operativnih timova za izvršenje specifičnih zadataka iz oblasti zaštite i spasavanja. Popović je štabu predložio sastav stručno-operativnog tima za poslove zaštite i spasavanje od poplava, klizišta, nesreća na vodi i pod vodom i snežnih nanosa, zatim za poslove suzbijanja zaraznih bolesti, kao i tim za poslove evakuacije, sklanjanje ljudi i materijalnih dobara i zbrinjavanje ugroženih i nastradalih.

Ivica Ranđelović, načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova govorio o inicijativi resornog ministarstva da se održavaju sastanci na nivou čitave Republike Srbije zarad analize stanja u poplavljenim područjima, smanjenja nastale štete i finansijskih izdataka. Prema njegovim rečima, nakon sastanka u Jablaničkom upravnom okrugu sa visokim predstavnicima ministarstva, zaključeno je da je potrebno da se intenziviraju preventivne aktivnosti sa potrebnim smernicama lokalnim samouprava za dalje preduzimanje daljih koraka u saradnji sa nadležnim preduzećima.

Rade Velinov, šef Odeljenja za privredu i poljoprivredu je na osnovu analize januarskih poplava predložio da se u predstojećem periodu započnu radovi na sanaciji dela šainovačkog kanala i rudarskog kanala za koje će biti izdvojeno preko 26 miliona. Prema njegovim rečima radi se o kanalima koji se prostiru u više katastarskih opština i građeni su šezdesetih godina, karakteriše ih visok nivo podzemnih voda što dodatno opterećuje kanale naročito u slučajevima obilnijih padavina. Stoga je predloženo da se radovi izvedu u dužini od 10.300 metara od Šainovca pa do kasarne Južni logor u Leskovcu.

Direktor Javnog preduzeća „Urbanizam i izgradnja“ Novica Nikolić je u okviru pete tačke je izneo predlog da se na mestu mosta na Kameničkoj reči u selu Jelašnica izgradi novi most vrednosti preko 18 miliona dinara za čiju izgradnju će biti potrebno minimum 90 dana.

Govoreći o mostu u selu Turekovac predložena je rekonstrukcija objekta pločastog propusta i čišćenje korita, sanacija betonskih stubova i konstrukcije mosta, potrebno je da se skine postojeća asfaltna konstrukcija 15 metara ispred i iza propusta za šta će biti potrebno 3,4 miliona bez PDV-a.

Kada je reč o putu Barje- Oruglica – Ravni Del Nikolić, je kazao da je tokom poplava formirano klizižte, oštećen put i sužen kolovoz, tako da će sanacija zahtevati minimum 10 miliona dinara. „Druga deonica od Barja prema Oruglici u dužinama od po više stotina metara ima ulegnuća koja su ispunjena vodom i blatom bez odvodnjavanja što otežava prolazak vozila. Potrebno je inovirati ove deonice, a trajno rešenje je da se put poravna, da se očiste zemljani nanosi i da se nasipa sloj šljunka. Orjentaciona vrednost radova na ovoj deonici je minimum 15 miliona dinara bez PDV-a,“ – kazao je Nikolić.

 

infocentarjug.rs