Srbija Vesti

Održana promocija najmlađih oficira Vojske Srbije

Svečanost povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije održana je danas ispred Doma Narodne skupštine Republike Srbije tokom koje je u prve oficirske činove promovisano 175 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije.

Svečanosti je prisustvovao predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić kome je načelnik Vojne akademije Srđan Blagojević predao raport ispred postrojenih ešalona Vojne akademije.

Svečanosti su prisustvovali i ministri u Vladi Srbije – ministar odbrane Miloš Vučević, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ministarka pravde Maja Popović, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković, ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović, načelnik generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, kao i pripadnici crkava i verskih zajednica.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je na svečanosti da će Srbija učiniti sve da sačuva mir, ali i da će nastaviti da razvija svoju industriju.

Vučić je zahvalio kadetima što obaljaju najteže zadatke stavljajući otadžbinu ispred svega.

Mi vojsku gradimo i vas smo školovali da biste bili odvraćajući faktor za svakoga ko bi pomislio da je Srbija lak plen. Zato vojske i postoje. Zato ulažemo mnogo više nego ikada, naveo je Vučić.

Rektor Univerziteta odbrane brigadni general Boban Đorović je istakao da je cilj školovanja da se kadetima pruže relevantna znanja.

Cilj nam je bio da svaki kadet i kadetkinja razvije svoje umne, moralne i psihofizičke sposobnosti do nivoa koji zahteva prvi oficirski čin, i preko toga, do maksimalnih granica ličnih mogućnosti svakog kadeta ponaosob, rekao je Đorović.

On je naglasio da je potvrda ugleda i kvaliteta Univerziteta odbrane današnje prisustvo delagacija oružanih snaga iz Alžira, Belorusije, BiH, Bugarske, Češke, Egipta, Francuske, Grčke, Mađarske i SAD.

Ono što vašem položaju od sada pa do kraja karijere daje čvrstinu jeste smisao. Imajte na umu da je služba oficira duboko smislena, poručio je Đorović kadetima.

Nakon čitanja Ukaza predsednika Srbije o proizvođenju kadeta u čin potporučnika, Vučić je najuspešnijima uručio oficirske sablje sa posvetom, i to Đorđu Pešiću, Viktoru Teodosiću, Milici Marinković i Dijani Đokić.

Nakon promocije održan je marš ešalona Vojske Srbije.

Vojnu akademiju završava 148 kadeta i kadetkinja 143. i 144. klase Vojne akademije, među kojima je 10 kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i dva kadeta iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Medicinski fakultet VMA završava 27 mladića i devojaka iz 9. klase Medicinskog fakulteta VMA.

Program svečanosti uveličali su i naleti vazduhoplova Vojske Srbije, kao i nastupi Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i Reprezentativnog orkestra Garde.

Izvor: Tanjug