Vesti

Oprema u vrednosti oko 40 hiljada evra Udruženju slepih i slabovidih osoba i ŠOSO 11. oktobar

Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga uručio je opremu Udruženju slepih i slabovidih osoba i ŠOSO 11. oktobar u vrednosti od oko 40 hiljada evra.

„Budžet u ovoj godini za udruženja koja se bave socijalnom zaštitom opredeljen je u iznosu od 31 miliona dinara, a ukupna suma u ovoj godini za oblast socijalne zaštite iznosi rekordnih 412 miliona dinara. Danas smo ovde da udruženju Slepih i slabovidih i školi 11. oktobar uručimo opremu koja je prilagođena za njihov rad i funkcionisanje – monitor i laptop za slepe osobe, štampač za Brajevu azbuku, tastaturu sa ekstra velikim karakterima i tastaturu sa obojenim i velikim tasterima, brojne softvere, kompjutere i mnogo toga drugog.

Naš cilj je, da u što većoj meri pomognemo našim sugrađanima i podignemo svest o prepoznavanju i vrednovanju raznolikosti, razumevanju i učenju iz iskustava ljudi koji žive sa invaliditetom i svakodnevnu misiju stvaranja društva jednakih prava za sve“, kazao je predsednik Privremenog organa grada Leskovca Goran Cvetanović.

Cvetanović je dodao da je u prošlom mandatu direktorka Belenzada uspela da za četiri godine za sve opštine Jablaničkog i Pčinjskog okruga obezbedi 8-9 miliona evra i zahvalio se što je Centar senzitivan za sve osobe koje imaju nekih poteškoća.

Dragana Belenzada, direktor Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, rekla je da ovaj projekat namenjen osobama sa posebnim potrebama, iako je projekat završen, i dodala da je jako važana održivost projekta, a ovaj projekat jeste održiv jer će oprema stići do ciljne grupe koja je namenjena, da unapredi njihove poslovne sposobnosti i olakša edukaciju na svim poljima.

Alen Husić, predsednik Udruženja slepih i slabovidih, zahvalio se predsedniku Cvetanoviću na donaciji, jer je donacija poslednja reč tehnologije, pogotovo u tehnologijama koje treba da potpomognu i olakšaju učenje, sticanje novih znanja, za slepa i slabovida lica.

Direktor ŠOSO 11. oktobar Miodrag Jovanović rekao je da je ovo još jedna donacija koja je upućena od strane Grada i Centra, koja će naći primenu kod učenika i profesora ove škole i dodao da je od strane Grada uređeno školsko dvorište, ograđeno je školsko dvorište, igralište za preventivno korektivne vežbe, urađena je senzorna soba, guseničar…