Društvo Jug Srbije Vesti

Opremi, zaposli, pokreni – Evropska podrška privrednicima na jugoistoku i jugozapadu Srbije

Sedamnaest preduzetnika i preduzetnica, kao i mikro i malih preduzeća sa jugoistoka i jugozapada Srbije unaprediće svoju proizvodnju i otvoriti nova radna mesta uz podršku Evropske unije i Vlada Švajcarske koje su preko razvojnog programa Evropski PROGRES opredelile 253.880 evra, za ovu aktivnost, usmerenu na povećanje konkurentnosti lokalne privrede.

Preduzetnici, mikro i mala preduzeća koja se bave proizvodnjom hrane, odeće, proizvoda od metala, preradom drveta ili inženjerskim delatnostima će preko Evropskog PROGRESa dobiti opremu ili će im biti pružene savetodavne usluge koje će doprineti većoj proizvodnji, širenju tržišta i uvođenju eko ili tehnoloških inovacija.
„Evropska unija i Vlada Švajcarske su pružile podršku malom biznisu u našim programskim opštinama jer je taj sektor ključan za ekonomski rast i povećanje zaposlenosti. Podržali smo dobre ideje i pomogli da preduzeća koja već posluju i izmiruju svoje poreske obaveze razviju potencijal za dalji rast“, rekao je Grem Tindal, menadžer Evropskog PROGRESa.

Trening o pripremi biznis plana

 

Tokom trajanja javnog poziva za unapređenje konkurentnosti u privatnom sektoru Evropski PROGRES je organizovao 20 info sesija koje su okupile skoro 300 učesnika i učesnica, a organizovani su i treninzi za izradu biznis planova. Jedan od preduslova za odabir projekata bila je i spremnost privrednika i privrednica da osmisle i sprovedu  društveno odgovorne aktivnosti koje treba da doprinesu široj zajednici.
„Pored očigledne dobiti koje će zajednice u kojima posluju 17 nagrađenih preduzeća imati jer će bito otvoreno preko 40 novih radnih mesta, građani i građanke će takođe videti uticaj sprovedenih aktivnosti društveno-odgovornog poslovanja kao što su izgradnja dečijih igrališta, doniranje opreme lokalnim školama kao i doniranje proizvoda korisnika najugroženijim grupama iz zajednice“, rekla je Olivera Kostić, menadžerka sektora za unapređenje konkurentnosti Evropskog PROGRESa.

Izrada biznis plana 2

Lista odobrenih projekata je dostupna na vebsajtu Evropskog PROGRES-a http://www.europeanprogres.org/konten/sr/502/Rezultati-javnog-poziva-Podrska-mikro-i-malim-preduzecima/.

Poster Poziv za mikro i mala preduzeca 2