Društvo Medveđa Sijarinska banja Srbija Vesti

Opštini Medveđa 9 miliona dinara za projekat „Gejzir Kulture“

Na konkursu „Gradovi u fokusu“ Ministarstva kulture za 2024. godinu podržani su projekti 47 gradova i opština širom Srbije, koji su na ovaj način dobili priliku da obnove i adaptiraju ustanove kulture. Komisija je i kroz odabir projekata podržala ravnomernu obnovu ustanova kulture širom Srbije, dalji razvoj i stvaranje preduslova za osnaživanje kulturnih sadržaja. Lokalna samouprava Opštine Medveđa je ove godine konkurisala projektom „Gejzir Kulture“ koji podrazumeva – Uređenje enterijera za Kulturni centar, za koji je opredeljeno 8.000.000 i milion dinara za nabavku svetlosne opreme.

Gradovi i opštine u Srbiji pokazali su veliku zainteresovanost da i ove godine konkurišu za sredstva Ministarstva, što im pruža priliku da u saradnji sa ustanovama, umetničkim i drugim udruženjima registrovanim za obavljanje delatnosti kulture unaprede svoje kapacitete u kulturi i kulturnu ponudu. Izabrane jedinice lokalne samouprave poneće titulu – Grad u fokusu, koja će im omogućiti da budu prepoznate kao relevantni centri razvoja kulture i na taj način postanu vidljivije na kulturnoj mapi Republike Srbije i Evrope.

 

Putem ovog programa Ministarstva, finansirani su projekti rekonstrukcije, adaptacije, sanacije i izgradnje ustanova kulture koje su decenijama bile devastirane i u najvećoj meri radile u otežanim uslovima. Na ovaj način biblioteke, arhivi, muzeji, kulturni centri, galerije, bioskopi, arheološki lokaliteti, srednjovekovna zdanja u poslednjih nekoliko godina dobili su novi sjaj i mogućnost da se održavaju kulturni programi najrazličitijih formi, a građani nove i moderne prostore za kulturni sadržaj.

 

Komentari

Svaki korisnik je lično odgovoran za svoj objavljeni komentar. Objavljeni komentari korisnika nisu stav redakcije portala. Info Centar Juga ne garantuje za tačnost informacija iznetih u komentarima korisnika i zadržava pravo da bez upozorenja ukloni svaki komentar koji sadrži reči mržnje, rasizma, vređanja ljudskog dostojanstva ili bilo kakvog drugog oblika nepoštovanja i ugrožavanja drugih.

Napišite nam šta mislite...

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.