Društvo Srbija Vesti

Ove godine smo imali najtoplije leto od kada se vodi evidencija

Evropa je ove godine imala najtoplije leto od kada se vodi temperaturna evidencija, ali tek neznatno toplije od prethodnih rekorda za period od juna do avgusta meseca.

Evropski program „Kopernik“ koji prati klimatske promene, objavio je da je temperatura od juna do avgusta ove godine bila za skoro jedan ceo stepen viša u odnosu na isti period od 1991. i 2020. godine, prenosi Rojters.

Ti podaci tekuću godinu čine najtoplijom do sada, pošto su raniji rekordi izmereni 2010. i 2018. godine.

Toplo leto ove godine, još jedan je trend koji prati fenomen efekta staklene bašte za koji su zaslužni štetni gasovi.

Program „Kopernik“ poseduje podatke o klimatskim uslovima i kretanjima od 1950. godine, a upotrebljava i ostale informacije i druge baze podataka koje sežu do sredine 19. veka.

U saopštenju se dodaje da je avgust ove godine uz isti mesec 2017. bio, na globalu, treći najtopliji mesec u istoriji merenja temperatura. Naime, bio je za 0,3 stepena topliji od proseka koji je zabeležen između 1991. i 2020. godine.

Države na Mediteranu beležile su rekordno visoke temperature, posebno je istočni evropski deo bio topao, dok su temperature na severu starog kontinenta bile ispod proseka.

Organizacije za zaštitu životne sredine pozvale su na odlaganje konferencije KOP26, koja je odložena prošle godine zbog krize izazvane koroonavirusom, a koja bi trebalo da se održi od 31. oktobra do 12. novembra u Glazgovu.

Obično, delegati iz više od 190 zemalja prisustvuju godišnjim razgovorima, ali s obzirom na to da se mnoge zemlje bore sa kovidom 19, a siromašnije države se bore za pristup vakcinama, moguće je da će događaj biti opet odložen.

Izvor: RTS/Rojters