Jug Srbije Leskovac Vesti

Počelo obeležavanje 500 godina manastira Sv. Jovana Preteče u Jašunji

Projekcijom dokumentarnog filma „Prvih petsto godina“ u Narodnom pozorištu i multimedijalnim spektaklom „Vekovi duhovnosti“ u 4D projekciji na LKC-u, sinoć je počela proslava petstogodišnjice jašunjskog manastira Svetog Jovana Preteče.
Tokom kratkog multimedijalnog spektakla pod nazivom „Vekovi duhovnosti“ u 4D projekciji, okupljenim Leskovčanima, u prisustvu vladike Niškog Arsenija sa sveštenstvom i monaštvom, predstavljena je istorija jašunjskog manastira, koga je tačno pre 500 godina na temeljima stare crkve, iz predkosovskog boja, podigao Andronik Katakuzin iz ugledne vizantijske carske porodice.
Istorija kroz vekove ovog, ali i ženskog manastira u Jašunji, bila je i tema dokumentarnog filma „Prvih petsto godina“, prikazanog prethodno na svečanosti u Narodnom pozorištu pred brojnim Leskovčanima, crkvenim velokodostojnicima i rukovodstvom grada Leskovca.
Pre početka projekcije, goste je pozdravio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, rekavši da je privilegija i čast dati doprinos obeležavanju pet vekova manastira Sveti Jovan, kako to čini grad Leskovac.
“Vekovima je čuvar srpske istorije i srpskog pravoslavlja. Za leskovački kraj nije bilo boljeg svedočanstva o uzajamnosti naroda i crkve u vekovnoj borbi za veru, za nacionalni identitet. Dajući mu novi sjaj, odužujemo se precima, ali istovremeno dajemo i skroman doprinos ovom zdanju i iskonskim vrednostima ukorenjenim u pravoslavlju – kazao je Cvetanović, izražavajući nadu da će manastir Sveti Jovan Preteča ponosno sijati i narednih 500 godina.
Na svečanosti su nastupili vokalna grupe Libero, Crkveni i Dečiji crkveni hor „Branko“.
Foto galerija