Lebane Leskovac Vesti

Počeo izvoz paradajza iz Jabalničkog okruga

Jablanički okrug je poznat po dobroj proizvodnji paradajza. Površine pod zasadima paradajza prostiru se na 1800 hektara, odnosni 80% je zasađeno u zaštićenom prostoru dok se 20% nalazi na otvorenom polju.

Kako kažu stručnjaci za ratarstvou Poljoprivrednoj stručnoj i savetodavnoj službi Leskovac najbolji rezultati se postižu kada se po hektaru zasadi 35.000 biljaka. Računica je prosta na teritoriji Jablaničkog okruga zasađeno je 63.000.000 korena paradajza. Prosečan prinos paradajza po hektaru kreće se od 45.000-55.000 kg. ali na parcelama gde su primenjene pune agrotehničke mere i gde su ukljuceni iskusni poljoprivredni proizvođači prinosi se kreću i do 120.000 kg po hektaru.
paradjz-11Proteklih 10- dana cena paradajza od 10-15,00 dinara po kilogramu predstavlja veliki problem za poljoprivredne proizvođače našeg okruga, ističu u ovoj službi. Očekuje se porast cene, ali ono što je sigurno to je da treba raditi na formiranju zadruga ili udruženja građana i pri tom angažovati agromenadžere koji bi olakšali plasman robe, jer je definitivno, plasiranje i prodaja robe najveći problem kod naših farmera.
Ipak pored svega toga kako naglašavaju u PSSS Leskovac u poslednjih desetak dana sa područja Jablaničkog okruga započeo je izvoz paradajza za Bugarsku, Grčku, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. Stručna služba za zaštitu bilja PSSS Leskovac kontrolište zdravstvenu ispravnost robe – prisustvo karantinskih štetnih organizama – moljca paradajza i tripsa i za sada je  kvalitet paradajza odličan. Roba potiče sa područja Stajkovca, Navalina, Cekavice, Togačevca, Vojlovca, Vlasa, Donjeg i Gornjeg Trnjana.