Društvo Medveđa Vesti

Potpisani ugovori sa 27 opština o raspodeli budžetskih sredstava Fonda za lokal, među njima i opština Medveđa

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Aleksandar Martinović potpisao je danas u Čačku ugovore o raspodeli 410 miliona dinara bespovratnih budžetskih sredstava sa predstavnicima 27 lokalnih samouprava, koja su dodeljena odabranim gradovima i opštinama u okviru Fonda za lokal, a namenjena su za realizaciju 29 projekata koji će doprineti unapređenju kvaliteta života građana.

Martinović je naveo da će ove godine 20 jedinica lokalne samouprave dobiti više od 360 miliona dinara za infrastrukturne radove na vrtićima, školama, objektima kulture, sporta i javne uprave, komunalnoj infrastrukturi i javnim površinama.

Ministar je dodao da će sedam opština i gradova dobiti više od 40 miliona dinara za nabavku i podršku korišćenju informaciono-komunikacionih tehnologija, što će omogućiti uvođenje elektronske uprave i bolje pružanje usluga građanima i privredi.

On je rekao da će po jedna lokalna samouprava dobiti više od pet miliona dinara za organizaciju kulturnih, sportskih i turističkih manifestacija, kao i za projekat koji doprinosi preventivnoj zaštiti objekata, imovine i građana od elementarnih i drugih nepogoda.

Martinović je, istakavši da su lokalne samouprave za ovogodišnja sredstva Fonda za lokal konkurisale sa 180 projekata, naglasio da to samo pokazuje koliki je značaj ovog fonda, te da je prepoznat na lokalnom nivou kao efikasan mehanizam za razvoj.

Prema njegovim rečima, u odabranim lokalnim samoupravama čiju realizaciju projekata finansijski pomaže Ministarstvo, nalaze se opštine od Ade na severu do Bosilegrada na jugu.

To govori u prilog tome da politika koju sprovode Vlada Srbije i predsednik Republike vodi računa o integralnom razvoju zemlje, rekao je Martinović i ocenio da je Srbija u proteklih 12 godina doživela ogroman ekonomski razvoj.

Ministar je istakao da je Srbija danas lider Zapadnog Balkana u svim oblastima društvenog života, da su postignuti neverovatni rezultati u privlačenju investicija, otvaranju novih radnih mesta, izgradnji auto-puteva, ali i da sve to neće imati smisla ako unutrašnjost Srbije ostane prazna, a stanovništvo se skoncentriše u veće gradove, poput Beograda i Novog Sada.

On je dodao da je zadatak Vlade Srbije, predsednika Republike, kao i svakog predsednika opštine i gradonačelnika da svako u svojoj meri i moći, u granicama svoje nadležnosti, omogući građanima najbolje moguće uslove života u sredinama u kojima su rođeni.