Vesti

Pravoslavni vernici danas slave Setog Tomu

Srpski pravoslavni vernici 19. oktobra proslavljaju veliki praznik, Svetog Tomu. Tomindan se u mnogim krajevima slavi kao krsna slava. Mnoge zanatlije ga slave kao slavu i ne rade ništa na taj dan.

Foto:spc.rs

Sveti Toma je bio Hristov apostol koji nije odmah poverovao u vaskrsnuće Isusa, a kada se on učenicima javio, posebno se obratio Tomi i rekao mu da pruži ruku i dodirne mu rebro, kako više ne bi bilo neveran.

Za Svetog Tomu Srbi veruju da donosi dragocenu kišu. Ako se naljuti, on može da donese i drugi potop, kaže verovanje, ali to neće biti skoro jer ga nadgleda Presveta Bogorodica.

Prema novozavetnom predanju, bio je jedini apostol koji je zakasnio na sahranu Presvete Bogorodice. Tužan zbog toga, tražio je da se grob otvori da bi se oprostio od svetice. Na opšte čuđenje okupljene mase, kada je grob otvoren, u njemu nije bilo tela, jer je Bogorodica vaskrsla. Tako je Toma postao glasnik Božijih čuda na Zemlji. Veruje se i da Sveti Toma štiti vernike od vukova.
Postoji stara srpska izreka „Sveti Toma, sedi doma„, pa se na ovaj dan nigde ne ide, osim u crkvu, i to je najvažniji običaj koji bi na današnji dan trebalo ispoštovati.