Društvo Medveđa Vesti

Predsednik opštine Medveđa na forumu gradonačelnika

Juče je u Palati Srbija održan je forum gradonačelnika na kojem je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, zajedno sa NALED-om i Stalnom konferencijom gradova i opština, predstavila nove izmene u zakonu o finansiranju lokalnih samouprava.

Beograd – Događaju je prisustvovalo više od 100 gradonačelnika i predsednika opština. Sastanku je prisustvovao, inače jedini predsednik iz Jablaničkog okruga, dr Nebojša Arsić predsednik opštine Medveđa.

Zakon o LS 003

Forum je otvorila Jelena Bojović, direktorka za regulatornu reformu u NALED-u, koja je izrazila zadovoljstvo činjenicom da se ministarka tek tri dana po preuzimanju funkcije sastaje sa liderima lokalnih samouprava i predložila da se ovakvi sastanci održavaju najmanje jednom u dva meseca.
Zakon o LS 001
Govoreći o novoj verziji zakona koji je Vlada Srbije usvojila u ponedeljak, ona je ocenila da je reč o boljim rešenjima u odnosu na prethodni nacrt koji nije nudio predvidivost u planiranju budžeta. Prema rečima Bojović, usvajanjem prvog predloga koji predviđa smanjenje ustupljenog prihoda od poreza na zarade bile bi kažnjene one opštine koje aktivno rade na lokalnom ekonomskom razvoju. Drugi važan pristup bio je da se ne izgubi element solidarnosti prema manje razvijenim sredinama. Kako je najavila, sigurno će se raditi na novom zakonu o finansiranju lokalne samouprave i zato je važno da opštine imaju spremne predloge i da se u pravljenju tog propisa postigne balans kojim će svi biti zadovoljni.
Zakon o LS 002
Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić ocenio je da nije bilo dovoljno saradnje s Ministarstvom finansija na izradi zakona iako su potpisali Memorandum o saradnji. On je upozorio da bi u pravljenju novog zakona trebalo obratiti pažnju na pitanje prenosa nadležnosti na lokalne samouprave i obezbeđivanje adekvatnih sredstava sa republičkog nivoa, ojačati ulogu Komisije za finansiranje LS kao platforme za diskusiju o potrebama lokala, da se obezbedi poštovanje budžetskog kalendara, kao i da se obrati pažnja na pitanje programskog budžetiranja.
Ministarka Ana Brnabić obavestila je lokalne samouprave da će izmenama zakona biti promenjena raspodela novca od poreza na zarade tako što će umesto 80% prihoda, opštinama pripasti 74%, gradovima 77%, a Beogradu 66% (umesto dosadašnjih 70%). Prema njenim rečima, vodilo se računa da nijedna lokalna samouprava ne izgubi više od 4% prihoda, da opštine zadržavanjem prihoda od poreza na zarade ostanu motivisane da rade na privlačenju investicija i da se ne diraju transferi iz republičkog budžeta.
Zakon o LS 005
Kada je reč o mogućem negativnom uticaju novog zakona na kapitalna ulaganja, Brnabić je rekla da će opštinama koje imaju započete projekte biti obezbeđena podrška iz republičkog budžeta da te projekte završe. Ministarka je navela da će lokalne samouprave ukupno izgubiti 4,8 milijardi dinara. Najveći teret podneće Beograd koji će ostati bez 1,9 milijardi dinara.

Zakon o LS 004

Lideri sa lokala koji su se javljali za reč takođe su pozdravili odluku Vlade da odustane od nacrta koji je predviđao veliko smanjenje udela u prihodima od poreza na zarade ocenjujući odluku kao lepu vest, olakšanje, jedino moguće rešenje itd.
Oni su predlagali da Vlada reši problem nadležnosti i da opštine ne finansiraju ono što nije njihova obaveza poput nabavke protivgradnih raketa ili stubova za električnu mrežu, da se reši problem napuštene vojne imovine koja može biti stavljena u funkciju ekonomskog razvoja, da se bolje kontroliše korišćenje sredstava na lokalu, da se obezbede podsticaji za opštine koje su dobre i dr.