Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Pripadnici Vatrogasno spasilačke jedinice izveli taktičko-pokaznu vežbu

Pripadnici Vatrogasno spasilačke jedinice MUP-a u Leskovcu su danas izveli taktičko-pokaznu vežbu na zgradi Leskovačkog kulturnog centra. Učestvovalo je preko 20 vatrogasaca, a vežba je predviđala evakuaciju i gašenje požara i nakon toga taktičko-tehnički zbor, odnosno izložbu mehanizacije i opreme koju vatrogasci koriste prilikom akcija.

Prema rečima Saše Jovanovića, komandira Vatrogasno-spasilačke jedinice, vežba je bila složenog tipa, predviđala je gašenje požara i spašavanje, kako putevima komunikacije, tako i putevima fasade uz pomoć vozila sa vatrogasnim lestvama.

„Cilj ove vežbe je da pokažemo spremnost i stručnu osposobljenost pripadnika jedinice, kao i savremena tehnička sredstva koja smo poslednjih godina dobili od Republike Srbije. U vežbi je učestvovalo više od 20 vatrogasaca, sa šest vatrogasnih vozila“ – rekao je Jovanović.

U ime grada Leskovca pripadnike Vatrogasno spalisačke jedinice je obišao zamenik predsednika Skupštine Oliver Antanasijević i naglasio da grad Leskovac i Republika Srbija vatrogascima, koji pokazuju hrabrost i veliku odgovornost, pružaju stalnu podršku kako bi imali što bolje uslove za rad.

„U prilog tome govore brojne donacije od strane Grada: ormani, pumpe za pranje vozila i opreme, vatrogasne naprtnjače, specijalne mlaznice za gašenje požara, prikolica za prevoz motornih sanki i druge vatrogasne opreme. Resorno ministarstvo je u poslednjih nekoliko godina dosta sredstava usmerilo ka Vatrogasno-spasilačkoj jedinici, samo prošle godine dobili su čak tri vozila čija ukupna vrednost iznosi 670 hiljada evra. Nedavno je mehanizaciji Vatrogasno-spasilačke jedinice dodato još jedno vozilo za spasavanje i evakuaciju sa velikih visina, vredno 800.000 evra. Vatrogasno spasilačka jedinica je tada dobila i ATV vozilo marke Polaris koje se koristi za prevoz tereta i evakuaciju sa nepristupačnih terena, a vrednosti 12.000 evra“ – kazao je danas Antanasijević i podsetio da je Vatrogasno spasilačka jedinica nosilac Oktobarske nagrade grada Leskovca – Medalje.

Na konferenciji za medije danas se obratio i načelnik Jablaničkog upravnog okruga Miloš Ćirić i naglasio da je oprema kojom vatrogasci raspolažu na vrhunskom nivou:

„Ovi momci su u zimskom i periodu poplava imali dosta posla prilikom izvlačenja ljudi i dostavljanja životnih namirnica zavejanim licima. Danas je organizovana i vežba civilne zaštite, i to su momci koji su spremni da svakog trenutka izađu na teren i reaguju.“

Današnju vežbi pomogli su i humani volonteri Crvenog krsta, maturanti Medicinske škole u Leskovcu, oni su demonstrirali proceduru pružanja prve pomoći.

Vežbu su pored građana pratili i mališani PU Vukica Mitrović.

infocentarjug.rs