Bojnik Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Vesti Vlasotince

Proglašena epidemija malih boginja i u Vlasotincu, obolela i tri zdravstvena radnika

Nakon pojave i proglašene epidemije morbila u Leskovcu 4.januara ove godine kao i pristiglih prijava o suspektnim slučajevima na morbile i laboratorijski potvrđenim slučajevima ZZJZ Leskovac je utvrdio da se epidemija proširila i u opštini Vlasotince i da su se stekli uslovi za prijavu epidemije morbila i u ovoj opštini.

ZZJZ Leskovac je 22. februara prijavio epidemiju morbila u opštini Vlasotince. Ukupan broj obolelih u epidemiji je 15. Kod 11 obolela lica je klinički i laboratorijskim putem potvrđeno obolevanje od morbila. Kod 4 lica laboratorijsko ispitivanje ždrela, nosa i  seruma je u toku. Svi oboleli u epidemiji su lečeni ambulanto. U epidemiji su obolela 3 zdravstvena radnika zaposlena u Domu zdravlja u Vlasotincu.
Kako navode u leskovačkom zavodu za javno zdravlje broj obolelih u epidemiji prema godinama starosti kreće se ovako. Jedno lice starosti 45 godina zaraženo je virusom morbila, u uzrastu od 30 do 39 godina obolelo je 9 osoba, u uzrastu od 20 do 29 godina obolela su dva lica, u uzrastu od 14 do 19 godina obolelo je  jedno lice, a virusom malih boginja zaražena su i dva deteta starosti od 4 do 7 godina. Epidemiološko ispitivanje je i dalje u toku ističu u zavodu.
Nakon prijavljenih epidemija malih boginja u opštini Bojnik, gradu Leskovcu i opštini Vlasotince i dalje se na Jablaničkom okrugu sprovode pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad morbilima, a u opštini Bojnik, gradu Leskovcu i opštini Vlasotince dodatne aktivnosti u žarištu epidemija.
ZZJZ Leskovac preduzima  sve mere  u cilju sprečavanja širenja malih boginja, saopštio je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti ZZJZ Leskovac.