Srbija Vesti

Pružanje podrške ženama da prijave nasilje

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da se Srbija i ove godine priključuje globalnoj UN kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, uz poruku ženama da nisu same i da ne čekaju kraj pandemije da prijave nasilje.

Mihajlović je istakla da je, usled sadašnjih okolnosti, rizik da žene budu žrtve nasilja povećan, dok smo svi pod tenzijom i uplašeni za zdravlje, bezbednost i finansije.

Ona je navela da se zbog toga Koordinaciono telo, MUP i UN Women, uz podršku Delegacije EU u Srbiji i Ambasade Norveške, danas priključuju obeležavanju pomenute kampanje pod sloganom „Nisi sama, prijavi nasilje!“.

Potpredsednica Vlade je navela da neće govoriti o brojkama u porodičnom i partnerskom nasilju jer žene nisu brojevi, već ravnopravna ljudska bića koja imaju jednaka prava da se razvijaju, obrazuju i ostvare svoje snove.

Međutim, poslaću nekoliko poruka, i to pre svega svim ženama koje trpe nasilje – niste same, svi smo zajedno i moramo zajedno da se borimo i da prijavimo nasilje, rekla je Mihajlović.

Moja poruka muškarcima jeste da nije moguće da se protiv nasilja izborimo ukoliko ne radimo na tome zajedno, ali isto tako svi vi koji mislite da ste veliki muškarci ako bijete žene i one trpe ekonomsko, psihičko ili fizičko nasilje od vas, niste veliki, baš naprotiv, naglasila je ona.

Poruka svima nama, kako je navela, jeste da ne smemo da zatvaramo oči ukoliko znamo da negde ima nasilja nad ženama i devojčicama. Moramo da se borimo zajedno, i to ne samo u ovih 16 dana, već svakog dana, sve dok ijedna žena i devojčica trpe bilo koji vid nasilja.

Direktorka UN Women u Srbiji Milana Rikanović podsetila je na statističke podatke koji pokazuju da je dom često najmanje bezbedno mesto za žene, istakavši da prijava nasilja ne sme da čeka da pandemija koronavirusa prođe.

Ovom kampanjom ćemo pokušati da svakoj ženi koja je u situaciji nasilja kažemo da je čujemo, verujemo joj, da smo uz nju i da prijavi nasilje, poručila je Rikanović.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici ukazao je na to da je nasilje nad ženama posledica rodne neravnopravnosti i da EU zato nastavlja da podržava aktivnosti usmerene ka ostvarenju pune rodne ravnopravnosti, kao i one čiji je cilj eliminacija svih oblika nasilja nad ženama i devojčicama u Srbiji.

Kroz projekte koje podržavamo nastojimo da jačamo rodne mehanizme u Srbiji i promovišemo uključivanje rodne perspektive u planiranje i programiranje pomoći. Danas se obraćamo svakoj ženi u situaciji nasilja i poručujemo: „Nisi sama, uz tebe smo, prijavi nasilje“, naveo je Fabrici.

Ambasador Norveške Jorn Jelsta poručio je takođe ženama u situaciji nasilja da imaju podršku da prijave nasilnika, naglasivši da je ta zemlja oduvek bila veliki zagovornik rodne ravnopravnosti.

I dok kontinuirano ulažemo napore ka ostvarivanju tog cilja u svojoj zemlji, tu borbu podržavamo i u mnogim drugim državama širom sveta, rekao je Jelsta, napomenuvši da je rodna ravnopravnost, sa težištem na unapređenju položaja i prava žena, jedna od ključnih oblasti saradnje između Ambasade Norveške i Vlade Srbije.

U okviru kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, poruka „Nisi sama, prijavi nasilje!“ osvanuće na bilbordima širom Srbije, TV kanalima, stambenim zgradama, kao i na društvenim mrežama, pozivajući žene, ali i komšije, rođake i prijatelje, da prijave svaki oblik nasilja nad ženama.