Srbija Vesti

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio upozorenje za Srbiju zbog visokih temperatura, za vikend temperatura u padu

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je upozorenje za Srbiju, ovoga puta zbog visokih temperatura. Danas nas očekuje sunčano i veoma toplo vreme sa maksimalnom temperaturom od 34 do 38 stepeni Celzijusa. Kasnije posle podne i uveče u zapadnim i severnim, kao ponegde i u centralnim predelima, uz lokalni razvoj oblačnosti, mestimično se očekuju kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom. Vetar slab i umeren južni i jugoistočni, krajem dana i noću na severozapadu u skretnju na severozapadni. Najniža temperatura od 18 do 24, najviša od 34 do 38 stepeni. Upozorenja: Lokalna pojava grmljavina, verovatnoća 70%.

„Biometeorološke prilike će nepovoljno uticati na većinu hronično obolelih i osetljivih osoba, pa im se savetuje oprez, smanjenje fizičkih aktivnosti i pridržavanje saveta lekara. Promenljivo raspoloženje, pospanost i smanjena koncentracija su moguće meteoropatske rekcije. Preporučuje se adekvatna zaštita od UV zračenja. U saobraćaju je neophodno povećanje opreznosti“, glasi bioprognoza RHMZ.

UPOZORENJE NA PROMENU VREMENA U SUBOTU, KAO I NA VEĆU KOLIČINU PADAVINA KOJA SE OČEKUJE U SUBOTU U DRUGOM DELU DANA ( za 05.08.2023.)

Za vikend temperatura u padu: u subotu za oko 7 °S i u većini mesta kretaće se od 25 do 30 °S, osim na krajnjem jugu gde će i dalje biti veoma toplo, oko 34 °S. U nedelju u svim predelima svežije, od 23 do 28 °S. Početkom sledeće sedmice takođe će se zadržati svežije vreme, sa dnevnom temperaturom ispod proseka za ovaj period godine.

U subotu naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom, padom temperature i povremeno umerenim i jakim severozapadnim vetrom pre podne zahvatiće zapadne i jugozapadne predele Srbije, kao i zapad Vojvodine, a posle podne i uveče proširiće se i na ostale krajeve. U drugom delu dana očekuje se veća količina padavina i to posebno u Banatu, delovima Beograda, centralnoj Srbiji, kao i na istoku zemlje gde se očekuje od 40 do 70 mm za 12 h, lokalno i više.

Izvor: RHMZ