Srbija Vesti

Rok za zamenu starih papirnatih vozačkih dozvola produžen do 10. juna

Rok za zamenu starih papirnatih vozačkih dozvola produžen je do 10. juna ove godine, a za one koji je nisu zamenili novom u predviđenom roku kazne su od 6 hiljada do 30 hiljada dinara.

U Srbiji prema procenama ima oko 300.000 ljudi koji nisu zamenili staru vozačku dozvolu. Visoke novčane kazne su predviđene za one koji nemaju nove vozačke dozvole , a upravljaju vozilom i kreću se u rasponu od 6 hiljada do 30 hiljada dinara. Takođe se apeluje na vozače da ukoliko još imaju staru, papirnatu vozačku dozvolu, ne čekaju više, već je zamene na vreme kako bi izbegli gužve.

Do maja 2014. više od 3,3 miliona vozača posedovalo je staru dozvolu. Zbog toga je odlučeno da se rok za zamenu produži do 10. juna ove godine. Nova vozačka dozvola košta 1.572 dinara i može da se izvadi na dva načina – da odete u stanicu policije, odnesete staru dozvolu i, ako imate biometrijska dokumenta, dovoljno je da popunite jedan obrazac i dozvola će biti gotova za sedam dana; ili onlajn, putem E-uprave, za šta je potrebno da imate čipovanu ličnu kartu.

U Komitetu za bezbednost saobraćaja kažu da će kazne zavisiti od toga koliko se kasni sa zamenom dokumenta, tako da ako je vozačka dozvola istekla pre više ili manje od šest meseci, predviđene su kazne od 6.000 do 20.000 i dva kaznena poena.

Od 15.000 do 30.000 dinara, pet kaznenih poena i tri meseca zabrane upravljanja, ukoliko je dozvola istekla pre više od šest meseci.

Sankcija neće biti za one koji ne produže svoje dozvole ukoliko ne upravljaju vozilom u tom periodu, te da će u bilo kom trenutku moći bez problema da zamene stare dozvole za nove. Neprodužavanje vozačke dozvole ne znači i poništavanje vozačkog ispita. Jedino osobe koje imaju više od 65 godina, i oni koji imaju strane dozvole, ne mogu da ih produže onlajn. Za starije od 65 godina potrebno je lekarsko uverenje, koje se vadi na svakih pet godina, ili manje ukoliko nadležna lekarska komisija tako proceni u određenom slučaju.

Vozačka dozvola Srbije priznata je u osam evropskih zemalja, a u pojedinim zemljama može zameniti i međunarodnu vozačku dozvolu koja se do sada posebno vadila i koštala je 2.500 dinara.